17.3 C
Sofia
5:44 | 04 July 2022
НачалоНовини от БългарияДнес броят врабчетата у нас, всеки може да се включи

Днес броят врабчетата у нас, всеки може да се включи

За шеста поредна година Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) провежда кампанията „Ние броим врабчетата“.

Всички, които искат да се включат, могат да го направят бързо и лесно, като се регистрират на сайта на кампанията vrabcheta.bg.

Да бъдете врабчеброец изисква регистрация на сайта на кампанията „Ние броим врабчетата“ и възможност да отделите 10 минути в интервалa между 9:00 и 12:00 ч. на 30 април (събота), за да преброите врабчетата на избраното от вас място и накрая да въведете данните на vrabcheta.bg.

Много важен момент от преброяването е въвеждането и на нулеви резултати, т.е. ако на избраната локация за периода на броене от 10 минути не бъдат наблюдавани врабчета, на vrabcheta.bg да бъде въведена цифрата „0“ за съответния вид.

Всички ресурси са достъпни на vrabcheta.bg, където ще научите всичко за трите вида врабчета, обект на преброяването – домашното, полското и испанското, и как лесно да ги разпознавате.

Броенето на врабчетата ни помага да установим числеността на „градските разбойници“, местата за живот, които предпочитат и кой вид врабче преобладава у нас, споделят от БДЗП.

Досегашните резултати акцентират върху значението на зелените площи, както в дворовете на къщи, така и в междублоковите пространства. Освен предпочитани от хората, тези зелени площи са важни и за птиците, което още веднъж демонстрира способността на пернатите ни съседи да бъдат индикатор за средата около нас.

През последните години резултатите от „Мониторинга на широкоразпространените видове птици“, извършван от стотици доброволци в цялата страна, показват, че популацията на домашното врабче в България се стабилизира, но дългосрочната тенденция е все още намаляваща. Полското врабче, от друга страна, продължава да се увеличава. За да разберем трайните тенденции, регионалните различия и причините за тях обаче, са ни нужни още много данни и години изследвания.

Кампанията „Ние броим врабчетата“ се осъществява, благодарение на много доброволци и приятели на БДЗП, които се включват в инициативата и я подкрепят с труда си. Миналогодишното преброяване привлече рекорден брой участници – 767 души от цялата страна, които преброиха общо 11 681 врабчета. Ще успеем ли да минем този рекорд през 2022 г.?

Кампанията „Ние броим врабчетата“ се организира в рамките на проект „Осъществяване на схемата за мониторинг на обикновените видове птици, като част от Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие“, финансиран от Предприятие за Управление на дейности по опазване на околната среда.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ