18.9 C
Sofia
14:51 | 27 September 2022
НачалоНовини от БългарияДве ранени деца от инцидента на "Тракия" остават в Пирогов

Две ранени деца от инцидента на “Тракия” остават в Пирогов

Хоспитализираните деца, които са с по-леки травми, ще бъдат транспортирани с линейки до границата, откъдето ще бъдат поети от сръбските здравни власти.

Два реанимационни екипа на ЦСМП Стара Загора вече пътуват към “Пирогов”, където ще бъдат приведени две от децата, пострадали при инцидента на АМ Тракия.

Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев на брифинг в Стара Загора.

„Две деца са пострадали по-тежко при пътнотранспортното произшествие на АМ „Тракия“, съответно на 10 г. и на 11 г. Детето, за което имахме по-големи притеснения, вече е стабилизирано хемодинамично, контактно, адекватно и е в съзнание. При него ще се наложат оперативни интервенции. Другото дете, в травматичен шок и с травма на горен крайник, от сутринта е в малко по-тежко състояние, с фебрилитет. Тук на място е оказана навременна медицинска помощ в пълен обем, в т.ч. образни изследвания, кръвопреливане, стабилизиране и всичко необходимо. След направена консултация със съответните структури на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ беше взето решение двете деца да бъдат приведени в „Пирогов“ за лечение и по-нататъшно наблюдение. Това ще стане с реанимационни екипи на ЦСМП Стара Загора”, каза здравният министър.
На място той и министърът на здравеопазването на Р Сърбия д-р Златибор Лончар и временно управляващият посолството на Р Сърбия в България Славица Панич се запознаха със състоянието на пострадалите. Двамата министри обсъдиха и логистиката по транспортирането на пострадалите до Р. Сърбия. Хоспитализираните деца, които са с по-леки травми, ще бъдат транспортирани с линейки до границата, откъдето ще бъдат поети от сръбските здравни власти. За останалите пътници, които са настанени в хотел в Стара Загора, в момента се организира транспорт до границата със Сърбия.

Към момента с хоспитализираните пациенти вече работи клиничен психолог, такъв консултира и пътниците, в т.ч. деца и възрастни, които се намират в мястото за настаняване.

„Нека роднините и близките им да бъдат спокойни – правим най-доброто за тях“, беше категоричен здравният министър.


Министър Меджидиев изказа благодарност на гражданите, помогнали на пострадалите при инцидента, на медицинските екипи от филиалите на ЦСМП в Сливен и Стара Загора, както и на екипа на старозагорската болница „Проф. д-р Стоян Киркович“.

По-късно двамата министри разговаряха с пътниците от автобуса, настанени в хотел, както и с психолога, който ги консултира.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ