-5.8 C
Sofia
8:46 | 06 February 2023
НачалоОсновнаВ събота срещу неделя сменяме часа с час назад

В събота срещу неделя сменяме часа с час назад

Идната събота срещу неделя, 29-ти срещу 30-то октомври, предстои да се върнем към зимното или т.нар. астрономическо часово време. Точно в четири часа сутринта часовниците трябва да бъдат преместени с един час назад. Това означава, че събота срещу неделя ще спим с час повече.

Сутрин ще се развиделява по-рано, вечер залезът също ще е по-рано. Към лятното време ще преминем в последната нощ срещу неделя през март 2023 г.

Въпреки че Европейската комисия преди четири години предложи да се премахне сезонната смяна на часовниците, държавите-членки все още не са постигнали съгласие по този въпрос и изглежда няма да го направят в обозримо бъдеще.

Отговаряйки на гражданските инициативи, през февруари 2018 г. парламентът призова Европейската комисия да направи оценка на директивата относно лятното часово време и при необходимост, да представи предложение за преразглеждане на директивата.

След оценката, която получи 4,6 млн. отговора, от които 84% бяха в полза на прекратяване на смяната на часовото време, Европейската комисия внесе предложение, което следва да бъде договорено между парламента и лидерите на страните от Европейския съюз.

Европейският съюз първоначално създава единен режим за лятното часове време през 1980 г., с цел да осигури хармонизиран подход за смяната на часовото време в единния пазар, тъй като дотогава националните практики и графици за лятно време са се разминавали. Сегашната директива относно лятното часово време задължава страните от Европейския съюз да преминават на лятно часово време в последната неделя на март, и обратно към стандартно часово време в последната неделя на октомври.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ