16.4 C
Sofia
6:40 | 15 August 2022
НачалоПолитикаАсен Василев поиска ЕС да изясни разплащанията за газови доставки с Русия

Асен Василев поиска ЕС да изясни разплащанията за газови доставки с Русия

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев поиска Европейската комисия да изясни дали приемането на разплащания за газови доставки се дължи на това, че различните държави са третирани различно от страна на „Газпром“ или на нарушаване на санкциите от страна на компании в някои страни-членки.

Руската компания прекъсна доставките за България, Полша и Финландия, които отказаха да плащат за синьото гориво в рубли, но продължи да обслужва клиентите си в други европейски страни, които си отвориха сметки в рубли в “Газпромбанк”.

Българският вицепремиер участва в Съвет “Икономически и финансови въпроси” в Брюксел.

Всички държави-членки се съгласиха, че приетите до момента санкции срещу Русия трябва да се прилагат по един и същ начин. Вицепремиерът изрази резерви по отношение на предложеното разпределение на финансовия ресурс по страни-членки в плана на Комисията REPowerEU, който бе представен от нея. Според него то би трябвало да отразява степента на зависимост от доставките на енергийни суровини от Русия, а не да се основава на ефекта от Covid-19.

Василев призова за реална борба с инфлацията на европейско ниво, с фокус върху енергоизточници и храни, както и активни действия от страна Европейската централна банка.

Той също така подкрепи предложението на Комисията за отлагане с още една година на общата клауза за дерогация от строгите бюджетни правила, предвидена в Пакта за стабилност и растеж.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ