0.3 C
Sofia
18:39 | 29 January 2023
НачалоКриминалниАрестуваха полицай, превозвал мигранти

Арестуваха полицай, превозвал мигранти

Постъпката на жандармеристът била извършена заради кредит...

Арестуваха служител на МВР, превозвал 31 мигранти в бус. Той се движел към София, когато бил спрян в района на 119 км на магистрала „Тракия”. Мигрантите се представили за граждани на Афганистан. По случая е образувано следствено дело.

Шофьорът е служител на Жандармерията към СДВР. Той работи в системата от две години и в продължение на месеци е бил в неплатен отпуск. При задържането не е оказал съпротива, но е обяснил, че превозва мигрантите за пари.

Часове по-рано, също на магистрала „Тракия”, е спрян съмнителен микробус, в който е установена група от 25 млади мъже без документи за самоличност, самоопределящи се за афганистански граждани. Задържан е шофьорът, от град Харманли.

След като е задържан, Борисов е обяснил пред разследващите, че станал каналджия, защото има кредит. Задържаният е признал, че и друг път е участвал в трафик на чужденци. Борисов е задържан за 72 часа.

„Вчера на полицая е повдигнато обвинение за това, че подпомага преминаването на чужденци. Той е признал вината си. Изразил е съжаление. Задържан е до 72 часа. Предстои внасяне на искане до съда за вземане на постоянна мярка задържане под стража”, заяви Чавдар Грошев.

Той обясни, че са установени 2 пилотни коли, които са придружавали буса. Днес ще бъдат разпитани лицата, които са управлявали тези автомобили. Двамата са от Перник, единият е барман, другият – готвач.

Пред разследващите те са признали, че и друг път са превозвали бежанци.

Мигрантите пък са обяснили, че са платили в Турция.

За момента разследващите не могат да установят каква точно сума са плащали мигрантите, нито колко точно е трябвало да получи българският полицай.

Седем часа преди да хванат буса, управляван от полицая, в същия район е задържан друг микробус с 25 мигранти от Афганистан. Шофьорът е на 35-години от Харманли. Обяснил, че преди два дни е бил нает от двама турски граждани. Въпреки че разследващите не могат да докажат още връзка между двата случая, общото е, че и двата микробуса с мигранти тръгват от едно и също бургаско село и че крайна цел е една и съща – границата със Сърбия.

„По това дело може да се каже, че на 90% разследването е приключило. Той направи пълни самопризнания, говори, с кои лица как са се договаряли. Става въпрос за двама турски граждани, които са му платили 4800 лева, за да превози бежанците от бургаско село до района на град Сливница”, заяви Атанас Илиев, зам.-районен прокурор на Пловдив.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ