4.8 C
Sofia
23:10 | 29 March 2023
НачалоПолитикаАктуализацията на бюджета е на първо четене за днес

Актуализацията на бюджета е на първо четене за днес

В дневния ред на парламента днес е и първото четене на актуализацията на държавния бюджет за тази година. Предлага се дефицитът да остане на сегашните нива от 4,1 на сто, но лимитът за нов държавен дълг да се увеличи до 10,3 милиарда лева.

Новата финансова рамка е изчислена при годишна инфлация от 11,6 % и при ръст от 2,9 на сто на брутния вътрешен продукт.

Най-голямото перо в разходната част е заради увеличаването на пенсиите от 1 юли и индексацията на част от тях от 1 октомври, които вчера бяха одобрени на първо четене в рамките на бюджета на Държавното обществено осигуряване:

“Тази тенденция на бързо увеличение на заложения трансфер поставя под съмнение финансовата устойчивост на системата, особено в дългосрочен план”, предупреди д-р Хасан Адемов от ДПС, а председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански допълни:

“Числата са красноречиви, а именно – дефицитът ще нарасне с 19,6% спрямо предишните очаквания на бюджета през 2022 година”.

Отговорът на вицепремиера Асен Василев:

“Няма проблем с устойчивостта на финансите на базата на това, което се променя в пенсионната система”.

Със законопроекта се правят промени в данъчните ставки – ДДС за вино и бира, сервирани в заведения, се повишава отново до 20 на сто, но при хляба налогът ще бъде нулев, а за доставките на природен газ за отопление – се сваля на 9 на сто. Временно от акциз се освобождават част от енергоносителите. Промените обаче срещат остри критики от политическите сили и дори законопроектът безпрецедентно не бе одобрен на първо четене в ресорната комисия.

“Оттук нататък трябва да се види дали зала ще го приеме, надявам се в зала да се прояви разум, тъй като неприемането на бюджета означава, че няма да има увеличение на пенсиите, че няма да има антикризисни мерки, няма да има облекчения за работещи родители и това да се играят политически игрички на гърба на българския народ за мен е недопустимо”, заяви тогава Асен Василев.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ