18.8 C
Sofia
4:56 | 07 July 2022
НачалоНовини от БългарияАко откажат настаняването, украинските бежанци трябва сами да осигурят подслона си

Ако откажат настаняването, украинските бежанци трябва сами да осигурят подслона си

Само петима души от предварително заявилите около 200 души във Варна, че приемат настаняването.

Агенцията за бежанците въвежда декларация за украинските граждани, с която, ако те откажат предложеното им настаняване по държавната програма, поемат сами отговорността за подслона си. Това заяви в “Говори сега” председателят на Агенцията за бежанците Мариана Тошева. Документът е на украински, български и руски език и вече се разпространява във всички хотели, настанили бежанци до 31 май.

Въвеждането на този документ се случва след като тази сутрин близо 200 бежанци във Варна отказаха в последния момент да се качат на организираните за тяхното преместване автобуси и да потеглят към държавна база в Паничище. Натам се насочиха само петима души от предварително заявилите около 200 души във Варна, че приемат настаняването.

Все още не е ясно какво се е случило в последния момент, за да накара украинските граждани във Варна масово да променят мнението си за една нощ.

За разлика от Варна, в Бургас всички 57 бежанци, които бяха потвърдили, че са съгласни да бъдат настанени в Паничище потеглиха към планинската държавна база. Очаква се утре да бъде изведена нова група от 70 човека, настанени в хотел в Слънчев бряг.

Утре министерството на туризма ще започне да изплаща дължимите пари на хотелиерите, приютили бежанци, за месец април, увери пред БНТ Константин Ботев от Министерство на туризма.

Има обособени буферни зони за нощувка на бежанците, ако някъде настъпи проблем с логистиката по пренастаняването им в последния момент.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ