петък, ноември 27, 2020
Начало Регионални новини София Нови 67 детски градини в София за 3 години – планът на...

Нови 67 детски градини в София за 3 години – планът на Фандъкова

В периода 2020-2023 г. Столична община планира да изгради 67 нови сгради на детски градини, в които ще се поберат 282 нови групи. Новината съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, която представи Програмата за строителство на детска градина и ясли 2020-2023 г.

Предвиждат се обекти във всички райони на София, най-голям е недостигът в районите на “Витоша”, “Триадица” и “Лозенец”.

Това е една конкретна програма и до края на седмицата предстои да бъде внесена в Столичния общински съвет програмата. Целта е да се осигурят места за децата между 3 и 6 години в детските градини и колкото е възможно повече места на децата в яслите.

В момента се строят 12 нови сгради и Фандъкова очаква предсрочно през ноември да започне строителството на още три – в “Горна Баня”, “Възраждане”, Сеславци плюс още четири, където се правят разширения с откриването на нови групи. През 2021 г. СО планира стартът на 31 нови сгради на детски градини за 127 нови групи, а през 2022 – 2023 г. 24 нови сгради за 98 нови групи.

Тази задача може да бъде изпълнена само съвместно между мен и районните кметове. Полза от тях имат децата на София“, категорична бе Фандъкова.

Тези 67 нови сгради са минимума и реално можем, ако работим по план, да завършим през 2023 г. – всяка година последователно, обясни кметът. Фандъкова увери, че с актуализацията на бюджета не се намаляват средствата за нови детски градини и ясли, напротив – увеличават се средствата за ремонт и строеж с 4.6 млн. лв.

Следващата година ще се възползваме от средствата на държавата, но ще вложим и общински средства, подчерта Фандъкова, която не приема никакви спекулации по тази тема. Отпуснатите от правителството 65 млн. лв. ще стигнат за строителството на детските градини и ясли през настоящата и следващата година. След това общината отново ще кандидатства за държавни средства.

Тя се надява да успее да преодолее недостигът на детски градини за период между 3 и 6 години. На въпрос за списъците от чакащи и останалите деца извън системата, Йорданка Фандъкова заяви, че някои родители настояват и чакат за конкретни детски градини. Тя увери, че едва ли има по-прозрачна система за записване на деца от софийската.

Към момента недостигът за градинските групи е за 2 281 деца между 3 и 6 години и 6 644 деца, чакащи за яслените групи.

Фандъкова поясни, че цел на плана е да се преструктурират новите групи и максимално да се покрият децата над 3-годишна възраст.

В столичния квартал “Манастирски ливади” – изток се строи детската градина и паралелно се работи по няколко варианта и обекта в “Манастирски ливади” – изток и запад. До края на ноември ще стартира строителството на детската градина в Горна Баня. Предстоят 7 терена за отчуждаване, 10 обекта са в градоустройствени процедури и 10 сгради се намират в допълнителен списък.

Не можем да си позволим да строим, където недостиг на места няма, изтъкна Фандъкова.

Няма нищо по-важно за това да знаем, че децата не само са отглеждани, а и възпитавани и обучавани в добри условия на яслите и детските градини, каза още столичният кмет./news.bg

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!


Харесайте страницата ни във фейсбук и бъдете винаги информирани:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

От утре мерките в цялата страна се затягат – здравния министър с нова заповед

С нова заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов се затягат противоепидемичните мерки на национално ниво. От четвъртък, 29 октомври, до 12 ноември, гимназисти и...

Знаете ли кой е първият български (официален) милиардер и от къде е?

Влад Танев е първият официален милиардер от България и по- точно от Варна. Caмo пpeди 3 гoдини Rоbіnhооd e нaбиpaщo пoпyляpнocт пpилoжeниe зa тъpгoвия c...

ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ

Изплагиатстваха емблемата на бензиностанции VM В редакцията на topnewsbg.com бе получен сигнал от читател, че е бил подлъган да зареди колата си с гориво, заради...

В МОМЕНТА: Тежка катастрофа във Варна /ВИДЕО/

Преди малко на кръстовището на Бул."Вл. Варненчик" с ул."Отец Паисий" е станала тежка катастрофа. На видеото се вижда един от автомобилите в катастрофата да чака...

Честит рожден ден на Кубрат Пулев!

Днес шампионът става на 39 години. Kубрат Пулев е роден на 4 май 1981 г. в София и днес става на 39 години. Първите си...

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!