Sunday, June 13, 2021
НачалоЛюбопитноНов континент се заражда в Индийския океан

Нов континент се заражда в Индийския океан

Ново френско проучване, публикувано в американското списание Terra Nova, е изследвало състава на скалите на островите в южната част на Индийския океан. Учените са установили, че там се формира „ембрионален континент”

Установено е, че континенталната кора расте на границите на континентите и океаните, в субдукционните зони, където океанските литосферни плочи потъват в мантията. При процеса на разтапяне и смесване с основния материал на континенталните плочи, се образува гранитна магма, която нараства и образува гранитния слой на континентите.

Според геолозите точно този външен слой отличава континентите от океаните. Океанската кора се състои предимно от базалти, които се образуват в резултат на топене на материала на мантията, докато континенталната кора е по-дебела и има гранитен състав.

 

Ordo News@OrdoNews

Indian Ocean discovered nascent continent https://ordonews.com/indian-ocean-discovered-nascent-continent/ 

Indian Ocean discovered nascent continent | ORDO NEWS

US, WASHINGTON (ORDO NEWS) — A group of geologists from Australia and France analyzed the rocks of several islands located in the southern Indian Ocean and came to the conclusion that a new continent…

ordonews.com

Специалисти са провели проучване на островите на архипелага Кергелен, които се намират в Индийския океан близо до Антарктида, и са установили, че гранитната магма може да се образува не само в зоните на субдукция, но и в центъра на океаните. Възможно е именно по този начин да се раждат нови континенти.

Островите на архипелага представляват върховете на вулкани, които се издигат над водата и пробиват океанската кора на платото Кергелен. Островите са се образували от потоци базалти, които са били изляти от тези вулкани.

Хипотезата на авторите е, че сиенитният масив на остров Кергелен представлява „ембрионът на континента“, който след милиони години ще порасне като голям континент. За окончателното заключение на изследането ще бъде нужно да се проучи подробно химичният състав на сиенитите, за да се разбере произхода на неговата магма и да се възстанови историята на еволюцията ѝ.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тукХаресайте страницата ни

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ