понеделник, март 1, 2021
Начало Политика Нито дума за компромис по исканията на България при срещата със Заев

Нито дума за компромис по исканията на България при срещата със Заев

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев бе на посещение у нас в рамките на съвместното председателство на София и Скопие на Берлинския процес. В рамките на тази инициатива по традиция не се говори за разширяването на ЕС, но имаше очаквания двамата държавни лидери да разговарят по спорните теми.

Само преди дни България изпрати уведомление до ЕК, че бе не подкрепя преговорната рамка за Северна Македония. По този начин страната ни направи първата стъпка към блокиране на членството на западната ни съседка в ЕС.

- Реклама -

 

компромис, България, Северна Македония, преговори, ЕС, Ангела Меркек, Бойко Борисов, Зоран Заев
снимка: Официална страница във Фейсбук/ Boyko Borissov

Причина за това бе отказът на Скопие да изпълнява задълженията си по Договора за приятелство и добросъседство, да признае българския произход на държавата и езика и да се откаже от исканията си за признаване на нексъществуващото у нас „македонско малцинство“. Освен това, България е против македонският да стане официален език в ЕС.

Действията на София предизвикаха острата реакция на Скопие. Премиерът Заев обвини България в неприятелски действия и нарушаване на Договора за добросъседство. Той отново се опита да приложи натиск чрез германското председателство на Съвета на ЕС върху България да даде зелена светлина за започването на преговори.

МЕРКЕЛ: ТРЯБВА ДА СЕ РАЗБИРАТЕ

По време на посещението на Заев у нас бяха подписани две важни декларации – Декларация относно Общия регионален пазар и Декларация относно Зеления дневен ред.

Двата документа се оценяват като са сериозен успех за съвместното домакинство на България и Северна Македония на Берлинския процес, тъй като те обединяват усилията на Западните Балкани за още по-тясното им приобщаване към нормите и стандартите на Европейския съюз, съобщиха от правителствения пресцентър.

Борисов, Заев и Ангела Меркел дадоха съвместен онлайн брифинг след срещата в рамките на Берлинския процес.

 

Премиерът на България още веднъж потвърди, че страната ни продължава да подкрепя интеграцията на Западните Балкани, а подписаните документи дават перспектива за допълнително развитие и подобряване на конкурентоспособността:

„Изключително доволен съм, че подписахме софийска декларация за зелен дневен ред за страните от Западните Балкани – заедно действаме по европейски“, заяви българският премиер.

„В тази среща носталгията ме обхвана, защото само преди една година по време на нашето председателство канцлерът на Германия, президентът на Франция, премиерът на Великобритания, всички президенти от Балканите, всички лидери до един, дойдохме, обединихме се и дадохме перспективата за Балканите като цяло, не само за Западните. Защото всички 3,3 млрд. евро плюс новите 9 млрд. евро дадоха възможност за огромна инфраструктура на Западните Балкани. Изключително благодарен и доволен съм от колегите, че се съгласиха да подпишем софийска декларация за зелен дневен ред за страните от Западните Балкани“, заяви Борисов.

А в изявлението на Заев нямаше и помен от острите му думи от преди дни:

„Искам да благодаря на скъпия ми приятел Бойко за домакинството на Срещата на върха на Берлинския процес и да благодаря на канцлера Меркел, че инициира този толкова важен за региона процес. Тази година за първи път имаме съвместно председателство на Берлинския процес от страна от региона – Република Северна Македония и държава-член на Европейския съюз, каквато е България. За мен, а вярвам, че е така и за всички нас, това е доказателство, че регионът осъществява по-силна връзка в процеса. В същото време това е отлична платформа за бъдещето развитие на отношенията ни. Тази среща се случва в безпрецедентните времена на пандемия и всички се борим с огромното предизвикателство да защитим гражданите си и да предотвратим тежките икономически последствия“, допълни той.

От своя страна канцлерът на Германия Ангела Меркел подчета, че различията остават и заръча на Борисов и Заев да се разбират:

„Тази среща се проведе при много трудни обстоятелства. Имам представа къде сте, защото си спомням, когато аз бях в София. Поздравявам ви за прогреса, който сте постигнали, въпреки, че срещата се провежда в тези трудни времена“.

Канцлерът покани двамата премиери в Берлин догодина и изрази надежда, че ще могат да се срещнат лятото.

„Много е важно да се разбирате в името на бъдещето на региона“, обърна се към Борисов и Заев Меркел, след като засега България блокира Северна Македония за влизането й в ЕС, макар този въпрос да не бе сред обсъжданите по време на срещата.

Днешната среща, заключително събитие в календара на съвместното домакинство на Берлинския процес на България и Северна Македония, бе и седмата на високо равнище, откакто се появи форматът (и четвърта с участието на Борисов, поканен от германския канцлер преди началото на българското европредседателство).

От 2014 г. насам по инициатива на Меркел идеята е да се търси възможност за подкрепа на държавите от Западните Балкани и развитието им, без да се говори за разширяване. Берлинския процес започна, когато говоренето за европейската перспектива на региона бе в застой.

НИТО ДУМА ЗА РАБИРАТЕЛСТВО

Очакванията за днешния ден бяха, че след срещата в рамките на Берлинския процес и след края на формалностите, премиерите Борисов и Заев ще седнат на масата на преговорите и ще обсъдят възможностите за постигане на консенсус по спорните въпроси, възпрепятстващи членството на РС Македония в ЕС.

Към момента позицията на България, изразена от външния министър Екатерина Захариева и военния министър Красимир Каракачанов, остава непреклонна.

КАКВО ПРЕДВИЖДАТ ПОДПИСАНИТЕ ДОКУМЕНТИ

Привеждането на региона на Западните Балкани в съответствие с правилата на Единния пазар на ЕС и ангажирането му във всеобхватно регионално сътрудничество е съществен напредък в по-нататъшната интеграция в ЕС, предават от пресцентъра на МС.

Общият регионален пазар има за цел да свърже икономиките на Западните Балкани чрез свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали. Декларацията насърчава също създаването на регионални цифрови, индустриални, инвестиционни и иновационни връзки. По-доброто свързване на икономиките на Западните Балкани в региона и с ЕС също така изисква силен ангажимент от тези страни за провеждане на реформи, задълбочаване на регионалната икономическа интеграция и развитие на Общия регионален пазар на основата на достиженията на правото на ЕС, за да направят региона по-привлекателна инвестиционна зона. Не на последно място по-дълбоката икономическа интеграция на региона е от полза и за възстановяването му от кризата с COVID-19.

Новата визия за регионалното икономическо пространство е в съответствие с наскоро представения от Европейската комисия Икономически и инвестиционен план за Западните Балкани. Той е важен не само по отношение на финансовата подкрепа за региона, но и във връзка с включването на непосредственото съседство на ЕС в същия процес на възстановяване, през който трябва да преминат всички държави от ЕС, предават още от пресслужбата на МС.

Декларацията относно Зеления дневен ред за Западните Балкани е в синхрон с водещите усилия на ЕС в борбата с изменението на климата, защитата на околната среда и отключването на икономическия потенциал на зелената, нисковъглеродна и кръгова икономика в региона. Чрез документа страните от Западните Балкани демонстрират своята готовност и ангажираност към постигането на целите на Европейската зелена сделка, чрез значителен принос за амбициозния Зелен дневен ред за региона.

Западните Балкани се ангажират да прилагат действия в пет ключови области: климат, енергетика, мобилност; кръгова икономика; почистване на въздуха, водата и почвата; устойчиво земеделие и производство на храни; биоразнообразие. Това ще даде възможност страните от региона да бъдат активни участници, допринасящи в развитието на политиките на ЕС, а не само в тяхното изпълнение. /Бюлетин

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

СЕДМИЧЕН ХОРОСКОП за 25 – 31 януари

СЕДМИЧЕН ХОРОСКОП: Интересни случки за едни, нова любов – за други   Овен През следващата седмица може да очаквате интересни случки, що се отнася до вашите работни...

От утре мерките в цялата страна се затягат – здравния министър с нова заповед

С нова заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов се затягат противоепидемичните мерки на национално ниво. От четвъртък, 29 октомври, до 12 ноември, гимназисти и...

Седмичен хороскоп за 15-21 февруари

СЕДМИЧЕН ХОРОСКОП: Промени ще завладеят едни, криви сметки ще забележат други   Овен През тази седмица едва ли ще се изправите пред някакви по-сериозни пречки или проблеми....

Зодиакално КЪСМЕТЧЕ за понеделник – 25 януари

Седмицата започва със страхотен КЪСМЕТ за всеки   Овен Твоят късмет за днес: Пътуване с приятел Телец Както гимнастиката помага до известна степен за физическото развитие, така и музиката...

ЕКСКЛУЗИВНО: Подробности за неадекватното поведение на Гарджока, който открадна такси от Варна и беше заловен в Шумен

Близки на Гарджока се свързаха с "Топ Нюз" и разказаха от първо лице за куриозната случка - хванат в Шумен бургазлия с откраднато такси...

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

Станислав on ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ
Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!