петък, януари 22, 2021
Начало Новини от България Не туристи, а сезонни работници, и още обяснения за опашките към Гърция

Не туристи, а сезонни работници, и още обяснения за опашките към Гърция

 

Oпашките на контролно-пропускателните пунктове към Гърция след падането на карантината за влизане в страната вчера не са оценка за качеството на туризма у нас или знак, че българите предпочитат гръцките плажове пред Черноморието – това уверение дадоха в интервюта за БНТ тази сутрин лидерът на НФСБ – една от партиите в управляващата коалиция, Валери Симеонов и министърът на туризма Николина Ангелкова.

- Реклама -

 

При отварянето на границата в понеделник по обед на най-популярния граничен пункт – Кулата – Промахон, се извиха километрични опашки, като по данни на МВР само за ден са минали между 12 хил. и 15 хил. души. В репортаж от пункта БТА предаде, че чакащите са предимно туристи от различни страни, много от които са отложили заради коронавируса предварително планирани почивки. “Имахме резервация за 5 юни, която се отмени, тогава го отложихме за 15 юни, за първата възможна дата”, разказа Мария Чакърова.

 

Тази сутрин БНТ съобщи, че трафикът на пункта продължава да е много интензивен, макар и да няма струпване на чакащи.

 

На въпрос дали напливът към Гърция представлява оценка за качеството на туристическия продукт в България бившият вицепремиер Валери Симеонов даде друго обяснение за опашките:

“Статистиката показва, че от преминалите вчера на “Кулата – Промахон” повечето са били румънци и сърби. И голямата част от българите бяха сезонни работници, които негодуваха, че не могат да отидат да берат там незнамси какво, а не толкова туристи.”


Валери Симеонов,

лидер на НФСБ, която е част от управляващата коалиция


Симеонов увери, че самият той ще почива на българското море и че държавата ще направи нужното, за да осигури спазването на изискванията за ниво на шум от заведенията там. Именно Симеонов беше автор на първите шумни проверки по дискотеки и барове, завършили с временно затваряне заради шума, и инициатор на законови промени по темата.

Колкото българи в Гърция, толкова и гърци в България

 

Министърът на туризма Николина Ангелкова също коментира, че не се притеснява от опашките от пътуващи към Гърция и не приема това като оценка. Това се случва всяка година и не е проблем, каза министърът. Тя увери, че според статистическите данни за миналата година идващите в България гръцки туристи са били 1.3 млн., което е равно на българите, посетили Гърция – 1.4 млн.

 

Ангелкова повтори неколкократно, че българският туристически продукт е от високо качество, и увери, че самата тя предпочита Черноморието винаги, когато има възможност да почива.

“Най-чисто, най-спокойно и най-безопасно е в България”


Николина Ангелкова,

министър на туризма


Министърът отрече изнесената в края на миналата седмица от кмета на Бургас Димитър Николов информация за над 100 отменени чартърни полета, като подчерта, че не става дума за отмяна, а за отлагане за месеците от юли до октомври: “Причината е, че до вчера нямаше как да летят, защото границите бяха затворени. Надявам се до края на юни – началото на юли всички да оперират чартърни полети.”

Като най-ценни за България Ангелкова изброи туристите от Германия, Румъния, Полша, Чехия, Русия, Украйна,Турция, Великобритания, Израел.

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

От утре мерките в цялата страна се затягат – здравния министър с нова заповед

С нова заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов се затягат противоепидемичните мерки на национално ниво. От четвъртък, 29 октомври, до 12 ноември, гимназисти и...

Седмичен хороскоп от 7 до 13 декември

СЕДМИЧЕН ХОРОСКОП: Периодът ще е подходящ за творчески прояви, очакват се и финансови постъпления, но някои ще се лутат и няма да намерят правилния...

Мъж е прострелян по време на лов

В районното управление на Средец е получено съобщение за инцидент по време на организиран ловен излет, провеждан в землището на с. Гранитец, общ. Средец,...

Знаете ли кой е първият български (официален) милиардер и от къде е?

Влад Танев е първият официален милиардер от България и по- точно от Варна. Caмo пpeди 3 гoдини Rоbіnhооd e нaбиpaщo пoпyляpнocт пpилoжeниe зa тъpгoвия c...

ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ

Изплагиатстваха емблемата на бензиностанции VM В редакцията на topnewsbg.com бе получен сигнал от читател, че е бил подлъган да зареди колата си с гориво, заради...

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

Станислав on ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ
Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!