вторник, март 9, 2021
Начало Новини от България Напрежение и сблъсъци с полицията на „Велико народно въстание“ III (ВИДЕО)

Напрежение и сблъсъци с полицията на „Велико народно въстание“ III (ВИДЕО)

До напрежение между полицията и протестиращи се стигна по време на 76-ия антиправителствен протест, обявен с името „Велико народно въстание“ III.

 

- Реклама -

Хиляди се събраха в Триъгълника на властта, а около 21.30 часа се отправиха на обичайното си шестви до „Орлов мост“. Между сградата на БАН и старата сграда на парламента обаче те бяха спрени от полицията и не им бе позволено да стигнат до катедралата „Св. Александър Невски“ и Паметника на незнайния воин.

 

Това предизвика гнева на демонстрантите.

Част от протестиращите, начело с Минчо Спасов, аргументираха промяната на маршрута с желанието си да се поклонят пред Паметника на Незнайния воин по случай днешния Ден на независимостта. Други, предвождани от отхвърления от БПЦ заради великденската заря през 2016 г. отец Дионисий, настояваха да бъдат допуснати до „Св. Александър Невски“ с викове: „Пуснете ни на църква!“

 

Около 22,30 бе хвърлена бомбичка в района на полицейския кордон и опитаха да го пробият. Представители на протестиращите обявиха, че взривното устройство е било хвърлено от някой зад гърбовете им и това е дело на провокатор.

 

Това върна спомените за агресивните агитки от нощта на 2 септември и част от демонстрантите се оттеглиха в задните редици. Така пред вдигнатите щитове на полицаите остана по-агресивната част от протеста, предвождана от Минчо Спасов, който с високоговорител призова полицаите да докарат водните оръдия.

 

 

Демонстранти заявиха, че подчинявайки се на тази „глупава заповед“ полицаите нарушават конституционните им права да се движат свободно по улиците на София. Това е интересно мнение, като се има предвид, че в продължение на седмици именно представители на протестиращите с блокадите си пречеха на гражданите на София да се придвижват спокойно. Тогава обаче недоволните твърдяха, че не нарушават ничии права, а протестират мирно.

 

В следващите близо 2 часа от протеста бяха направени още няколко опита за пробиване на полицейския кордон. На мястото пристигнаха униформени с каски и щитове. Към тях полетяха бутилки с вода и кенчета с бира. Според нова телевизия имало и замеряне с павета, а поне трима служители на реда били ранени. От СДВР към момента не са потвърдили тази информация.

 

Протестиращите обявиха, че няма да напуснат бул. „Цар Освободител“, докато не бъдат допуснати да стигнат до „Св. Александър Невски“.

 

От СДВР разпространиха кадри от сблъсъците.

 

 

Напрежението утихна малко преди полунощ. Тогава протестиращите се разпръснаха, а на място пристигна кметът на район Оборище Николай Александров. Той заподозря, че изявеното желание за поклон пред паметника на Незнайния воин е свързано с нечисти намерения тъй като през цялото време достъпът за монумента е бил свободен, но с подход по улица „Париж“ откъм булевард „Дондуков“.

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

Станислав on ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ
Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!