Saturday, June 12, 2021
НачалоРегионални новиниВарнаМъж от Провадия е обвинен за пране на пари в особено големи...

Мъж от Провадия е обвинен за пране на пари в особено големи размери. Получавал парите от Монако.

Окръжната прокуратура във Варна привлече към наказателна отговорност мъж от Провадия за пране на пари в особено големи размери, като случаят е особено тежък. Смята се, че задържаният е поредният подведен да върши “мръсната работа” на…
вижте в края на статията!

С постановление на Окръжната прокуратура във Варна е привлечен към наказателна отговорност по досъдебно производство за пране на пари в особено големи размери 41-годишният Атанас В. Сумата от 411 750 лева е придобита чрез тежки умишлени престъпления, като случаят е особено тежък. Обвиняемият е задържан за срок до 72 часа до произнасянето на Варненския окръжен съд, където прокуратурата ще внесе искане за вземане мярка за неотклонение „Задържане под стража“. 41-годишният обвиняем е осъждан четири пъти, включително за вещно укривателство на църковна камбана.

Престъпната дейност е извършвана от юни 2019 г. до 6 юли 2020 год. На два пъти чрез съучастниците си – баща и син, които действали като помагачи, Атанас получил парични средства, за които знаел, че са придоби чрез компютърна измама и данъчни престъпления. Вчера той е задържан, малко след като е изтеглил 285 000 лева от банка в Пловдив. След това е конвоиран във Варна. При обиск у него са намерени още 11 000 лева. Според прокуратурата той е главният играч в прането на пари.

В престъпната схема била използвана и фирма, по чиято сметка бил получен валутен превод на стойност 65 000 евро от дружество, регистрирано в Княжество Монако. След получаване на сумата фиктивният управител на българското дружество Г.Н. се разпоредил с цялата сума. 20 000 евро изтеглил в брой, а останалата част наредил по сметка на физическо лице, което е действало като помагач в извършване на престъплението. Като основание за нареждането Г.Н. посочил фиктивна сделка за покупко-продажба на масло от лавандула.

Няколко дни по-късно в банката в България, където пристигнал валутният превод от Монако, постъпило искане по системата SWIFT за връщане на сумата, като посоченото основание за това било измама.

Разследването по образуваното досъдебно производство в Окръжната прокуратура във Варна било възложено на следовател от Националната следствена служба поради фактическата и правна сложност. Случаят бил регистриран в Евроджъст като казус. Организирана била среща с главния прокурор на Княжество Монако и съдия-следовател по наказателното дело,  водено в Княжеството за  компютърна измама.

Действия по разследването са извършени във Варна, Пловдив, Добрич и Провадия. Работата по случая продължава под ръководството на Окръжната прокуратура във Варна.

Наши източници са на мнение, че това е само малка част от голяма схема за пране на пари и всеки момент се очакват серия арести на други участници в престъпната група. За неин бос се спряга името на Димитър Димитров също от Провадия, известен като Митко-“Проватона” или Митко-“ДДСаря”, както и със сайтовете си “Проватон” и “Силна Варна”. Същия многократно е сочен за организирането на такъв род измами и е осъждан за престъпления от този характер, а и му е било конфискувано имущество за около 500 000лв. от КПКОНПИ.

Очаквайте продължение на темата.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тукХаресайте страницата ни

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ