15.8 C
Sofia
15:38 | 18 May 2022
НачалоЛюбопитноУчени създадоха роботи, които се размножават

Учени създадоха роботи, които се размножават

Бостънските изследователи вярват, че тези малки организми са способни да направят голям пробив в областта на регенеративната медицина.

Бостънски учени създадоха роботи, които могат да се размножават.

Това се случва в лаборатория в Allen Discovery Center, част от Университета „Туфс“. По проекта, вече от 2018 г., работят четирима учени. С помощта на телескоп могат да се видят дребни, уникално структурирани организми, които плуват в съд.

Суперкомпютър оформя организма, придавайки му вид на пакман. След това „устата“ събира единични клетки, поставени в съда, които в крайна сметка се оформят в идентични копия на оригинала.

„Формата е наистина важна. Можем да експериментираме с нея, за да накараме клетките да правят неща, които обикновено не биха“, споделя един от учените.

Бостънските изследователи вярват, че тези малки организми са способни да направят голям пробив в областта на регенеративната медицина.

„Ако напълно разберем как клетките решават да изграждат, тогава би трябвало да можем да ги контролираме. В такъв случай ще можем да ги накараме да спрат развитието на рака или да регенерират крайниците или други органи“, казва учен от екипа.

Възможно е тези организми дори да помогнат на Земята да се възстанови от екологични бедствия като петролни разливи.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ