16.1 C
Sofia
7:28 | 25 May 2022
НачалоЛюбопитноУчени ще клонират изчезналия тасманийски вълк

Учени ще клонират изчезналия тасманийски вълк

Австралийски учени се готвят да клонират изчезналия тасманийски вълк, известен и като тасманийски тигър.

Специалисти от Университета на Западна Австралия са секвенирали ДНК от най-близкия му жив роднина – торбест мравояд, чиято популация е възстановена след почти пълното му унищожаване. Сега учените от град Пърт се надяват да използват ДНК-то му за клониране на тасманийския вълк.

“Нумбатът и тасманийският вълк са имали общ прародител, живял преди 35 до 41 милиона години, което прави възможно клонирането на базата на ДНК на торбестия мравояд”, обяснява професорката от Университета на Западна Австралия Паруайндър Каур. Според нея ДНК на двете животни може да е 95 процента идентична.

Изследователката казва, че съвременните технологии позволяват “да се запълнят съществуващите липси в ДНК на тасманийския вълк чрез секвениране на тази на най-близките му роднини като нумбати, торбести мишки, тасманийски дяволи”.

“Това вече не е научна фантастика или мечта”, подчертава тя. Каур посочва, че преди да се създаде австралийски Джурасик парк, трябва да се гарантира безопасността на видовете, които сега са застрашени от изчезване.

В Университета на Западна Австралия за първи път се опитват да секвенират генома на тасманийския вълк през 2018 г. Тогава успяват да вземат фрагменти от негова ДНК от вековни музейни проби. Те обаче се оказват недостатъчни, за да се получи материал, подходящ за клониране.

Тасманийският вълк е изчезнал торбест бозайник. Популацията е унищожена от болести, заради конкуренцията с динго, климатичните промени, от човешка дейност, комбинация от всички или няколко от тези фактори. В исторически времена е бил открит само на остров Тасмания, където е бил широко разпространен до 30-те години на XIX век, но през следващите сто години животното е напълно изчезнало.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ