18.8 C
Sofia
4:23 | 07 July 2022
НачалоПолезноТрикове за изрядно пролетно почистване

Трикове за изрядно пролетно почистване

Пролетно почистване: Няколко трика как да го направим с продукти от кухнята

Пролетно почистване: Няколко трика как да го направим с продукти от кухнята

Малко са нещата, които ни носят същото удовлетворение като да се приберем в искрящо почистения си дом. Но малко неща са и стряскащи, колкото осъзнаването, че да изчистим изрядно, е задължението вкъщи, което поглъща най-много от времето и усилията ни.

За щастие, има ефективни и полезни трикове, с които да превърнем пролетното почистване в по-леко и по-малко неприятно занимание. А най-хубавото е, че това са все съвети, съвсем приложими и на разположение да си “откраднем” и за седмичното чистене у дома.

В хола

Между основните почиствания можем да освежаваме килимите си с помощта на уред с въртяща се четка. А за случаите, в които е необходимо да се преборим с миризмата от домашните любимци, содата за хляб е спасение.

Снимка 569083

А “рецептата” няма как да е по-лесна. С мека четка втриваме сода в килима, оставяме я да подейства за 15 до 30 минути и след това се връщаме, за да минем повърхността с прахосмукачката.

В кухнята

Няма как да пропуснем и фурната. Едва ли искаме всеки път щом я отворим, да ни лъха миризма, натрупала се от всичко, което сме готвили цяла зима. Най-лесно е да използваме самопочистващата й функция. Ако пък уредът ни няма такава или не е достатъчно ефективна срещу упорити и засъхнали замърсявания, содата за хляб отново влиза в употреба.

Снимка 569084

Първо поставяме навлажнена с гореща вода кърпа върху загорелите места, така че да се размекнат, след което поръсваме сода, потъркваме с по-груба кърпа, изплакваме и подсушаваме.

В банята

За отпушването на каналите има достатъчно силни препарати, които е най-добре винаги да имаме подръка вкъщи. Работят безотказно в случаите, когато се налага. А пък за целта да освежим каналите и да не миришат те неприятно, от време на време можем да си забъркваме смес с продукти от кухнята.

Първо изсипваме половин чаша сода и четвърт чаша сол в канала, а след това и една чаша затоплен оцет. Ще познаем, че методът работи, по балончетата, които образуват реакцията. И накрая – пускаме гореща вода да потече за поне 15 до 30 секунди и сме готови.

В спалнята

Важно е чаршафите ни да са чисти и да ги сменяме редовно, но пролетното почистване е времето да се преборим с акрите, които се крият под тях.

Снимка 569085

За тази цел отново в помощ ни е прахосмукачката – с приставките за тапицерия почистваме горната и страничната част на матрака. След тази първа стъпка, следва дезинфекцирането му със спрей. За финал, минаваме повърхността му с уред за пара или ютия и вече сме спокойни, че сме се отървали от нежеланите вредители.

За всички стаи

Да постигнем идеално чисти прозорци е постижим ефект. Трикът е да изчакаме облачен ден, за да не рискуваме заради пряката слънчева светлина да оставим ивици по стъклата.

Снимка 569086

Въоръжаваме се с почистващ препарат и микрофибърна кърпа – те са ни напълно достатъчни, за да сме доволни от резултата. И за да бъде всичко изрядно, щорите и сенниците избърсваме от праха, а за завесите и пердетата отново можем да използваме прахосмукачката.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ