4.8 C
Sofia
22:29 | 29 March 2023
НачалоСпортни новиниПСК „Черно море“ ще участва в националното първенство на Белгия

ПСК „Черно море“ ще участва в националното първенство на Белгия

Плувният шампион на България ПСК „Черно море“ ще атакува националното първенство на Белгия, съобщиха от клуба.

Плувният шампион на България ПСК „Черно море“ ще атакува националното първенство на Белгия, съобщиха от клуба. В сряда, варненци, предвождани от главния треньор на клуба – Никола Петров, отпътуват за Диамантената столица на света – Антверпен, където ще се проведе състезанието.

В надпреварата в аристократичния фламандски град, известен като родно място на колоса на бароковото изкуство Рубенс, участие ще вземат Дениел Нанков, Тея Николова, Росина Тодорова, Владислав Терзиев, Станимир Раев и Самуил Николов.

Варненци ще се впуснат в това предизвикателство само няколко дни след държавното отборно първенство за мъже и жени, където завършиха втори в генералното класиране (второ място при мъжете и трето при дамите).

Сред запомнящите плувания беше това на Дениел Нанков, който остана на 7 стотни от норматив за световното първенство в Будапеща. От първи пост на кроуловата щафета на ПСК „Черно море“ Дениел излетя за 49,33 сек. Нормативът е 49,26 сек.

Победата му в индивидуалния старт с 50,11 сек. бе най-силното постижение на шампионата по точковата таблица на ФИНА – 820. Освен Даниел Нанков друг със слизане под 52 секунди на 100 м св. стил на финала нямаше, а кралската дисциплина е основен измерител за състоянието на плуването.

В първия ден от държавното медали спечелиха: Валентин Филипов – злато, 400 м съчетано плуване; Дениел Нанков и Росина Тодорова – злато, 100 м свободен стил; Тея Николова – злато, 50 м бруст; Владислав Терзиев – сребро, 100 м гръб.

Клубната щафета при мъжете ликува с шампионски приз в дисциплината 4 х 200 м свободен стил. Златният квартет плува в състав: Владислав Терзиев, Станимир Раев, Самуил Данаилов и Дениел Нанков. Представителките на нежния пол от „Черно море“ станаха вицешампионки в тази щафета. Сребърни са Йоанна Бояджиева, Тея Николова, Елиза Кралева и Росина Тодорова.

През втория ден от държавното първенство медали за черноморци донесоха: Владислав Терзиев – злато, 400 м кроул и Йоанна Бояджиева – бронз, 400 м кроул.

И дамската, и мъжката щафета на варненския клуб бяха безапелационни на 4 х 100 м свободен стил и логично се окичиха със злато. Първи при жените станаха Росина Тодорова, Тея Николова, Елиза Кралева и Йоанна Бояджиева. № 1 при мъжете са Дениел Нанков, Мартин Вълканов, Благовест Божиновски и Владислав Терзиев.

През заключителния трети ден от първенството шампиони на 50 м свободен стил станаха Нанков и Тодорова, а Божиновски зае второ място на почетната стълбичка.

Юлиян Черкезов е бронзов на 1500 м свободен стил.

Тея Николова бе недостижима в дисциплината 100 м бруст и логично е шампионка. Терзиев е златен на 50 м гръб. Нанков и Тодорова са съответно втори и трета на 200 м свободен стил.

Щафетите спечелиха вицешампионски титли на 4 х 100 м съчетано плуване. Сребърни при мъжете са Владислав Терзиев, Благовест Божиновски, Станимир Раев и Дениел Нанков. Втори при дамите са Варвара Попова, Тея Николова, Дария Станченко и Росина Тодорова.

„Състезанието беше много продължително и тежко за всички. Класирането ни е резултат на липси на основни състезатели, с които бихме спечелили без проблем. На тяхно място обаче участваме с младите плувци от клуба, от които съм очарован! Неминуемо ще дойде момент, в който и те ще трябва да влязат в голямата битка. Това състезание бе опит и тест за тях, за да са наясно какво ги очаква. Доволен съм, както от тях, така и от резултатите на всички ни“, коментира главният треньор на черноморци Никола Петров.

Петров каза още, че трудната зима, по време на която, в клуба е имало много болни състезатели, е нарушила подготовката на клуба. „Но въпреки това запазвам увереност, че работим правилно и в нужната посока! Сега следва малка почивка и продължаваме напред“, обобщи наставникът на шампионите.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ