16.5 C
Sofia
8:38 | 29 May 2022
НачалоЛюбопитноОткриха нов вид маймуна с призрачни бели кръгове около очите.

Откриха нов вид маймуна с призрачни бели кръгове около очите.

Откриха още 223 нови вида животни, включени в последния актуализиран доклад на Световния фонд за дивата природа за района на река Меконг.

Маймуна с призрачни бели кръгове около очите е сред 224-те нови вида, включени в последния актуализиран доклад на Световния фонд за дивата природа за района на река Меконг. Това пише “Гардиън”.

Докладът на природозащитната организация, публикуван в сряда, подчертава необходимостта от опазване на богатото биологично разнообразие и местообитания в региона, който включва Виетнам, Камбоджа, Лаос, Тайланд и Мианмар.

Изброените видове са открити през 2020 г., но миналогодишният доклад се забави. Единственият нов бозайник е именно маймуната с бели кръгове около очите, която е била засечена в Мианмар. Има и десетки новоустановени влечуги, жаби и тритони, риби и 155 растителни вида, включително единствения известен сочен вид бамбук, открит в Лаос.

Регионът на Меконг се слави с огромно биоразнообразие и е дом на тигри, азиатски слонове, саола – изключително рядко животно, наричано още азиатски еднорог – и хиляди други видове.

От 1997 г. досега учените са идентифицирали над 3000 нови вида в района, включително тези от последния списък.

Някои от новите видове се срещат в повече от една страна, включително яркооранжева змия, която се храни с охлюви.

Въпреки човешките посегателства върху тропическите гори и други диви зони, голяма част от Меконг все още е слабо проучена и всяка година се откриват десетки непознати досега организми. Това дава повод за оптимизъм на фона на изчезването на много други видове.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ