0.3 C
Sofia
18:44 | 29 January 2023
НачалоРегионални новиниВарнаНедко Радев: „Вече десета година наемите за търговски площи в „Пазари“ ЕАД...

Недко Радев: „Вече десета година наемите за търговски площи в „Пазари“ ЕАД – Варна не са актуализирани.“

Недко Радев - изпълнителен директор на фирма „Пазари“ ЕАД – Варна с подробности относно, инфлацията, ковид кризата, наемите...

Недко Радев има завършена магистърска степен в Икономически университет Варна, специалност „Счетоводство и контрол. Трудовата му кариера започва като ревизор в „Държавен финансов контрол“ Преди да бъде избран за изпълнителен директор на фирма „Пазари“ ЕАД – Варна, г-н Радев има над 20-годишен опит банковата сфера.

Г-н Радев, благодарим Ви, че намерихте време за среща с репортера на „Топ Нюз“ за това интервю!

Г-н Радев, във връзка с искания на Ваши наематели, в ОбС – Варна са постъпили няколко предложения за намаляване на наемните цени на търговските площи, предоставяни от повереното Ви дружество – „Пазари“ ЕАД. Исканията са свързани с непосилните за дребните търговци наемни цени и ограниченията заради пандемията от Ковид 19.

Ще се предприемат ли действия в насока намаляване на наемите?

Считам, че ковид обстановката по никакъв начин не нарушава търговията по пазарите, защото никой не е ограничил клиентите. Миналата година имаше два месеца, в които бяха затворени промишлените стоки със заповед на кмета и естествено ние опростихме наемите за периода, в който търговците не са работили, но сега никой никого не ограничава.

Ако нещо ограничава търговията в момента, аз като икономист смятам, че по-скоро това е инфлацията, която неимоверно води до стагнация. Когато се увеличават цените, клиентът започва да си прави повече сметка, купува по-малко, ограничава си разходите и от тази гледна точка има ограничение в търговията. Но иначе ковид обстановката с нищо не ограничава достъпа на клиента до пазара – с маски, разбира се, но клиента си пазарува и не виждам това да е някакво основание за намаляване на наемите.

И аз съм бил наемател и знам каква е психиката на наемателя – болката на всеки наемател е наема. Само че аз не съм съгласен, че трябва да се намалят наемите. Защо? Защото имам информация, че това лятото сезона беше много силен и всички бяха много доволни. Вярно е, че идват едни по-тежки месеци – януари и февруари, когато обикновено има спад на потреблението. Винаги съм казвал на наемателите, че трябва да си заделят „бели пари за черни дни“.

Основният ми аргумент е, че тези наеми не са пипани от 2012 година, а за тези 10 години при нас разходите са се увеличили многократно. Първо като вземем заплатите, през 2015 беше 380лв. минималната, а сега е 650лв., не помня по назад, второ разходите за охрана и сигурност са се увеличили в пъти – 4-5 пъти, ако не и повече, сметопочистване, сметоизвозване, ток, изобщо разходите ни са се увеличили страшно много. Освен това през месец-два правим дезинфекция, дезинсекция и дератизация на пазарите и това е разход, който също постоянно се увеличава, а дефакто, нашият основен източник на приходи – наемите, не само, че не се увеличават, а намаляват, заради съборените три пазара за последните няколко години

Г-н Радев, имате ли други решения, които да се предприемат за запазване на препитанието на тези хора?

Действията, които се предприемат са в посока стопиране увеличаване на наемите, тъй като те не са актуализирани от десет години, а подлежат на увеличение, заради всеобщото поскъпване на всички продукти и услуги, но за сега сме паузирали този процес.

Всъщност това е нашата най-добра подкрепа за наемателите и бизнеса. Аз също оценявам реално обстановката, че не е много добра и точно в тази връзка не смеем да вдигнем наемите, а всъщност „Пазари“ ЕАД има нужда наемите да бъдат вдигнати, най-малкото заради това, че в последните години, заради инфраструктурни промени ние реално изгубихме трите съборени пазара в града и от там загубихме голяма част от приходите си.

Как мислите, г-н Радев, кога се очаква търговията на пазарите да възстанови предишните си нива на активност?

Според мен, по-скоро инфлацията оказва някакъв натиск върху търговията, в смисъл такъв, че хората се ограничават в покупките си, но и това все ще отмине.

Предвиждат ли се някакви обновявания и ремонти на пазарите, за които отговаряте?

Относно обновяването на пазарите, ние това го правим постоянно. Следим си нещата и където възникне проблем, веднага се изпраща техническата служба, имаме си управители по пазарите, които ни информират своевременно за всякакви проблеми. Изпраща се групата, отстраняват се нередностите, ако се наложи се наемат и външни фирми.

Както например това лято бяха отстранени стари, изгнили павилиони и се построиха нови и в тази връзка, аз откакто съм тук, вече 5 години като Управител на „Пазари“ сме вложили около 1 милион лева инвестиции за инфраструктурата, подобряване на пазарите и т.н.

Съвсем нов пазар направихме на „Цветята“ на Катедралата, нов паркинг на Колхозен пазар и много други неща.

Снимка: https://visit.varna.bg/

Има ли уточнени места, на които ще бъдат изградени нови пазари?

Водят се разговори за такива места. Най-реалното за сега място се очертава да е площадка в Аспарухово, подходяща за изграждане на нов пазар.

Това е свързано с решения на общински съвет и още много други зависимости, но това се предвижда като нещо реално, което да се случи в близко бъдеще.

Печалбата на Пазари намалява заради загубените приходи от събарянето на трите пазара в Аспарухово, Цветния квартал и до Автогарата и ние също сме притиснати от самата обстановка, но всячески се стремим да съхраним тази фирма.

Предвижда ли се тези съборени пазари да бъдат възстановени или заменени?

Те няма как да бъдат възстановени, защото местата им вече са заменени от друго. Но да, в синхрон с Община Варна, се търсят удобни и подходящи места за изграждане на нови пазари в близост до районите, в които бяха несъществуващите вече такива.

С какви други инициативи се занимава Пазари ЕАД?

Всяка година правим дарения за различни каузи. Например миналата година, дарихме голяма сума за Ковид- отделението в Онкологичната болница в Аспарухово.

Също така дарихме пари за ремонт на църквата в централния гробищен парк на Варна. А съвсем скоро предстои за седма поредна година, да набавяме продуктите, необходими за направата на традиционния рибен курбан за Никулден, който се приготвя и раздава от Военноморските сили на празника.

Снимка: maritime.bg

Екипът на „Топ Нюз“ Ви благодари за чудесния разговор и Ви пожелаваме успехи и да зарадвате варненци с нови пазари с удобни локации.

Вижте категориите ни ПОЛЕЗНО – ТУК , ЛЮБОПИТНО – ТУК

СКОРО

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ