15.9 C
Sofia
16:32 | 18 May 2022
НачалоКултураДнес е Тодоровден!

Днес е Тодоровден!

Тодоровден ще бъде отбелязан с конни надбягвания в Екопарка във Варна.

Тодоровден е един от първите пролетни празници в народния календар. Познат е още като Конски Великден, защото се празнува най-вече за здравето на конете. Според народните представи на този ден св. Тодор обхожда на своя кон пролетното поле да провери растат ли посевите, сетне забива копието си в земята, връзва за него коня, съблича девет кожуха и отива при Бога, за да моли за лято. Затова народът свързва Тодоровден най-вече с надеждата за плодородие.

Тодоровден ще бъде отбелязан с конни надбягвания в Екопарка във Варна.

Университетска Ботаническа Градина Екопарк Варна продължава традицията по честване на Тодоровден с конски впрягове и богата фолклорна програма.

Откриването на празника ще започне в 11:00 часа и ще бъде последвано от обичайния водосвет за здраве. Програмата ще включва конкурс за най-красив конски впряг, томбола с награди и разбира се традиционната кушия с коне.

И тази година в празника ще се включи сдружение за исторически възстановки „Чигот”, които ще демонстрират на гостите на Екопарк Варна стрелба с лък и автентични бойни техники.

Посетителите ще имат възможност да се запознаят отблизо и с един от най-старите занаяти за изработване на конски седла, сбруи, ремъци и др. от дебела обработена кожа – сарачеството.

„Свети Тодор съблича девет кожуха и на бял кон отива при Бога да измоли лято”

Обичаите на този ден се разпределят между жените и мъжете. Централно място заемат младите булки, които започват да се наричат невести и получават правото да месят хляб в мъжовата къща. Изпеченият от тях обреден хляб, с формата на кон или подкова, се маже с мед и по него се залепва варена царевица. Хлябът се проверява от свекървите и от него се раздава на близките. Този ритуал е важен за сближаването между снахите и свекървите и за приемането на младите булки в семейството. От обредния хляб се слага в яслите на конете, да са здрави и да има приплод. Докато раздават хляба на някои места в България жените дори подскачат и цвилят като кон, за да са плодовити кобилите. Бабите стрижат за първи път след зимата децата, затова на някои места се казва „ остриган като магаре през март”. Младите момичета мият косите си с вода, в която има сламки от яслите на конете, за да са лъскави и здрави косите им като конските гриви, после изливат водата след конете, които поемат към определеното за кушиите място.

Именно кушиите заемат централно място на Тодоровден. Докато жените изпълняват своите ритуали, мъжете се подготвят за надбягването с коне. Мъжете стават още в зори, сресват и кичат най-хубавите си коне с шарени конци, мъниста и пискюли. На някоя просторна поляна вече е премерено и маркирано трасето на надбягването, цялото село се е събрало за напрегнатото зрелище. След надбягването, на което печели най- бързия, следва награждаването – торба хубав зоб, венец, който момите са изплели и не на последно място – всеобщото уважение и признание. Конниците и победителят правят почетна обиколка из село, съпроводена с благословия от стопаните. А сетне първенецът дава почерпка в своя дом. Както му е редът, всичко завършва с хоро, в центъра на който са ездачите.

Празничната трапеза е от пита, супа от леща, гъбена чорба, картофи, варена царевица.

Именници са Тодор ( Божи дар ), Тодора, Теодора, Теодор, Тошо, Божидар, Божидара, Божанка, Даринка, Божо, Доре, Дарчо, Дора, Дорка, Дарка.

Православната църква чества Свети Великомъченик Теодор Тирон – Тодоровден. По този повод във всечки епархии на Българската православна църква се отслужва Златоустова Св. Литурги.

Състезания в духа на днешния празник Тодоровден ще се проведат в Екопарка във Варна.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ