16.5 C
Sofia
9:20 | 29 May 2022
НачалоЛюбопитно10 супер интересни факта за лъжата

10 супер интересни факта за лъжата

Знаехте ли, че децата се научават да лъжат почти по същото време, по което проговарят?

Без значение кога е изречена обаче лъжата си е лъжа. В различните култури тя се счита за неморален дълг или грях, а за съвременния човек тя е повече обида към личността. Понякога тя може да бъде и сигнал за невъзможността на един човек да овладява отговорността, последваща от постъпките.  

А сега Ви представяме 10 любопитни факта за лъжата и нейната същност:  

Очите на лъжеца

Едно от най-разпространените твърдения за лъжците е, че очите им непрекъснато шарят и не задържат погледа си, докато изричат лъжа. Оказва се обаче, че не можем да разчитаме на този метод. Група психолози са провели изследване, при което са следили две групи хора – на казващи истината и такива, които лъжат. Те стигнали до извода, че няма особена разлика в шаренето на погледа при двете групи. 

Детектор на лъжата

Детекторът на лъжата измерва нивото на стреса и безпокойството. Данните на уреда се базират на пулса и кръвното налягане на човек, но има хора, които могат да го заблудят. Все пак само 4% са тези, които успяват да излъжат модерните полиграфи. 

Да излъжеш себе си

Често лъжците са способни да повярват в собствените си лъжи. Направено изследване доказва, че преписвачите по време на изпит, са по-склонни да се надценят, нищо че не са използвали собствените си знания. 

Лъжа от недостиг на време

Учени от университета в Амстердам провели изследване, според което голяма част от лъжите са провокирани от липсата на достатъчно време. Хората, които разполагат с време за размисъл при вземане на решение, лъжат по-рядко. 

Най-лъжливата страна в света

След проведено изследване, в което участват 15 страни е установено, че Китай е най-лъжливата страна. Китайците са склонни да излъжат, за да получат финансова изгода. Що се отнася до брой на изречени лъжи – първенци се оказали турците. 

Децата и лъжата

Децата се научават да лъжат почти по същото време, по което проговарят. В повечето случаи това не е преднамерена лъжа, а продиктувана от това, да отговарят по шаблон на еднотипни въпроси. Също така въображението на децата, ги кара да вярват на собствените си лъжи. 

Лъжата и еволюцията

Лъжата е един от основните фактори на човешката еволюция. Според психолога Робърт Райт, колкото по-развита е системата на комуникация, толкова повече се лъже в обществото. 

Мъжете, жените и лъжата

Мъжете лъжат доста по-често от жените. След направено изследване, професор Карън Пейн стига до заключението, че мъжете изричат почти два пъти повече лъжи годишно от жените. Също така жените съжаляват за изречените лъжи в 80 % от случаите. Това се отнася само за 70 % от представителите на силния пол. 

Митоманияили Синдром на Мюнхаузен 

Това е заболяване, при което човек изпитва непрекъсната нужда да лъже. С помощта на лъжата той си създава собствена реалност и дори искрено вярва в лъжите си. 

Спонтанна и планирана лъжа

Лъжите могат да бъдат спонтанни и планирани. Спонтанният измамник може да бъде разпознат по позата или жестовете, докато професионалиста в лъжите лесно може да ни заблуди. 

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ