17.3 C
Sofia
6:19 | 04 July 2022
НачалоПолезно10 комуникационни трика, които ще ощастливят връзката Ви

10 комуникационни трика, които ще ощастливят връзката Ви

Комуникацията във връзката е от голямо значение за нейното състояние.

Комуникацията във връзката е от голямо значение за нейното състояние. Жестовете, нещата, които правите за партньора си означават много. Понякога експертите им придават дори по-голямо значение и тежест от самите думи. Но онова, което казвате, има не по-малко значение и е също толкова важно за здравината на връзката ви от нещата, които правите.

Важно е не само какво казвате, но и как го казвате. Добрите комуникационни умения могат да ви спестят много главоболия, неразбирателства, недоразумения, нараняване във връзката. Те могат да ви помогнат да задържите някого до себе си, когото иначе бихте прогонили с лоши комуникационни обноски. Ако знаете как точно да изразявате емоциите и мислите си, макар да са негативни, вие ще имате повече успех в развиването на хармонични отношения, отколкото ако просто се оставите по течението на връзката.

Комуникацията е активен процес на споделяне на мислите, чувствата, несъгласията, критиката. Тя е неписан език на тялото и съзнанието, който ви дава възможност да надграждате и развивате отношенията си по здравословен начин.

Кои са най-успешните комуникационни трикове, които да използвате за здрава и щастлива връзка? Ето 10 от тях.

1. Въздържайте се от постоянно критикуване.

Критиката е един от най-честите причинители на влошаване на отношенията. Ако не правите сметка за това колко и как критикувате половинката си, може да я изгубите бързо. Човешкото его е устроено така, че да не понася твърде много критика. Ако се чудите защо партньорът ви бързо заема отбранителна или нападателна роля, когато го критикувате, то е защото сме устроени да защитаваме собственото си мнение и разбирания в дадени ситуации. Бъдете умерени и си спестявайте критиката винаги, когато можете да го направите.

2. Правете изказвания от свое име.

Когато казвате нещо, използвайте „аз“, вместо „ти“ или „ние“. Това е особено важно, когато отправяте критика или изразявате несъгласие. Говорете от свое име. Не атакувайте непременно с „ти“ направи това или онова.

3. Бъдете готови на ответен удар.

Когато общувате, трябва да сте подготвени, че отсрещната страна може да има различно от вашето мнение. Подгответе се да го приемате без да го осъждате моментално. Това не означава да се съгласявате непременно с чуждата гледна точка. Означава да я приемете и анализирате, без да я бомбардирате с атаки и убеждения в правотата си. Дори когато критикувате половинката си трябва да сте готови да чуете и неговото мнение. Може да не ви хареса, но трябва да приемете и чуждата гледна точка.

4. Присъствайте и участвайте.

Много е важно да има присъствие в комуникацията. Ако партньорът ви разказва нещо, а вие не го слушате, а след няколко минути го попитате какво ви е казал преди малко, това е не просто обидно – това е проява на тотална неангажираност. Поставете се на негово място и си представете как бихте се чувствали, ако не ви слуша, когато му разказвате нещо.

5. Давайте му свободно пространство, когато има нужда.

Не всеки разговор може да е еднакво интензивен с предходния. Не очаквайте, че всеки път, когато говорите за нещо, и двамата ще сте съсредоточени, целеустремени и с еднакъв плам в комуникацията. Всеки има своите моменти. Ежедневието е натоварено. Може днес да нямате нужда и желание да говорите за нещо важно. Дайте си време. Не насилвайте комуникацията, само защото така трябва.

6. Не прекъсвайте.

Един добър трик за здравословна комуникация е изслушването. Ако успеете да се научите да изслушвате, без да прекъсвате, това ще ви помогне да развиете отношенията си на по-високо ниво. Прекъсването и говоренето през другия са ужасни навици, които са деструктивни и не водят до достигане до баланс в отношенията.

7. Дръжте се под контрол.

Дори когато точката на кипене се повиши до максимум, старайте се да не изпускате нервите си. Колкото и трудно да звучи, понякога неизпълнимо, опитайте се да си го повтаряте. Изпускането на нервите може да ви предразположи към казване на неща, за които ще съжалявате. А дори да се извините след това, камъкът ще е хвърлен.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ