0.3 C
Sofia
18:11 | 29 January 2023
НачалоЛюбопитноЧовешки мозъчни клетки оживяха в мозъка на плъх

Човешки мозъчни клетки оживяха в мозъка на плъх

Учени трансплантираха човешки мозъчни клетки на живи плъхове и откриха, че те са свързали с мозъка на плъха.

Учени трансплантираха човешки мозъчни клетки на живи плъхове и откриха, че те са свързали с мозъка на плъха. Мозъците на плъховете интегрирали човешката тъкан и я използват функционално. Това не е мозъчна трансплантация в стил Франкенщайн, но е забележителен напредък в областта на отгледаните в лаборатория мини-мозъци. Това дава възможност на изследователите, изучаващи неврологични и психиатрични състояния като епилепсия и шизофрения, да тестват лечения.

Екипът е съставен от учени от Станфордския университет, както в отделите по психиатрия, така и в неврологията, предава hicomm. В прессъобщение те подчертават, че мозъците, трансплантирани на плъхове, са станали много по-големи и по-сложни, отколкото в лабораторни условия. Връзката с кръвта и сензорния вход помага на клетките да се развиват. Самите гризачи обаче не растат до необичайни размери.

Учените използват подобни лабораторно отгледани мини-мозъци в много други изследователски проекти по света. Например, те са от решаващо значение за изучаване на връзката между очите и мозъка, както и за лечение на невродегенеративни заболявания като ALS.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ