14.6 C
Sofia
11:26 | 07 October 2022
НачалоРегионални новиниВарнаСкоро пускат 60 електробуса във Варна

Скоро пускат 60 електробуса във Варна

Новите автобуси са осигурени благодарение на безвъзмездно финансиране в размер на 70 млн. лева по оперативна програма и 15 млн. лева съфинансиране от общинския бюджет.

Чаканите 60 електрически автобуса, които да попълнят автопарка на „Градски транспорт“, ще бъдат пуснати в експлоатация до февруари следващата година. Това каза пред медии шефът на общинската фирма „Общински паркинги и синя зона“ Младен Иванов.

20-те „соло“ и 40-те „съчленени“ електробуса най-вероятно ще пристигнат във Варна в началото на октомври. Автобусите се доставят от Китай, където и са произведени. Страната на произход обаче далеч не означава по-ниско качество, покрити са всички европейски стандарти, категорични са от екипа на европроекта “Екологично чист транспорт за Варна”, чрез който закупуването на ековозилата е факт.

Новите автобуси са осигурени благодарение на безвъзмездно финансиране в размер на 70 млн. лева по оперативна програма и 15 млн. лева съфинансиране от общинския бюджет. Тези средства отиват още за 60 зарядни станции за електробусите, за нови трансформатори и други технически дейности. Попълненията в автопарка на „Градски транспорт“ ще разполагат със системи за безопасност, които ще сигнализират на шофьора за опасности по пътя в реално време.

Зареждането на автобусите ще се случва основно през нощта. Всеки ще разполага със зарядна станция, която ще пълни батерията му до 5 часа. „Съчленените“ електробуси ще могат да правят пробег до 200 км. с едно зареждане при работещ климатик и пълно натоварване с пътници, а „соло“ електробусите ще могат да изминават до 280 км. Ще бъдат монтирани две бързозарядни станции на крайните спирки на „Почивка“ и „Владиславово“, които ще могат да възстановят батерията до 50% за половин час.

По-големите автобуси побират до 110 души, а по-малките до 60. Ще има осигурени места за хора с увреждания, климатици и рампи.

Предвидено е новите придобивки на общинския превозвач да се обслужват с машините за билетната система от стари автобуси на „Градски транспорт“, които ще бъдат преместени за целта. Междувременно ще се реконструира съществуващия трафопост на превозвача и ще се изградят нови трафопостове, така че да се осигурят 5 мегавата мощност.

Гаранцията за всички части на автобусите е 5 години.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ