15.6 C
Sofia
7:53 | 15 August 2022
НачалоРегионални новиниВарнаРазширяват клетката на вълците във варненския зоопарк

Разширяват клетката на вълците във варненския зоопарк

Предвижда се изграждането на изкуствен басейн и малък водопад по изкуствен скален масив...

Местообитанието на вълците във варненския зоопарк ще стане двойно по-голямо. Домът на хищниците ще придобие изцяло нов облик с изкуствен басейн и малък водопад по изкуствен скален масив. Това става ясно от обявената обществена поръчка за поредния етап от модернизацията на зоокъта. Според документите в по-добра среда се очаква да заживеят и средноголемите котки. Сумата предвидена за подобренията е 570 хил. лева без ДДС.

Според указанията съществуващото местообитание на вълците следва да се разшири двойно като се простира върху сегашното местообитание за лисици и се разширява назад към границата на имота. Ще се запази съществуващата постройка като се укрепи. Част от оградата ще е покрита с дървена обшивка на височина до два метра, на местата без обшивка ще се изгради предпазна дървена ограда. Ще се запазят всички съществуващи дървета, като се допълват с нова растителност. Цялата зона ще бъде обезопасена със система от електропастири.

Сегашната клетка на тигрите се предвижда да се преустрои в местообитание за средноголеми котки и да се разшири върху сегашното обитание на енотите. Предвижда се изграждането на изкуствен басейн и малък водопад по изкуствен скален масив.

Срокът за подаване на оферти от желаещите да се ангажират с дейностите по модернизация е 25 юли.

В началото на месец март Общинският съвет във Варна реши да се удължи срокът за усвояване на заема, отпуснат за мащабния ремонт във варненския зоопарк, до края на годината.

За реконструкцията и обновяването на зоокъта Фондът за градско развитие за Северна България предостави инвестиционен кредит в размер на 1,2 млн. лева. Част от средствата бяха инвестирани в сектор „Хищници“ и лъвчетата и тигрицата вече имат обновени домове.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ