4.8 C
Sofia
23:22 | 29 March 2023
НачалоЛюбопитноРазработиха нова технология, която разпознава фалшиво уиски

Разработиха нова технология, която разпознава фалшиво уиски

Тази нова технология за борба с неистинските спиртни напитки, може да бъде стъпка не само към намиране на решение за алкохолната индустрия, но и към справяне с проблема с фалшивите лекарства.

Учени от САЩ и Южна Корея разработиха нова технология, която разпознава фалшиво уиски.

В бъдеще, когато поръчате в заведение чаша от кехлибарена течност, може да помолите бармана да добави в питието и ядивен флуоресцентен копринен етикет, за да сте сигурни в качеството на напитката. Той е напълно безопасен за консумация, гарантират създателите на новата технология – учени от университета “Пардю” в американския щат Индиана и от южнокорейския Национален институт по селскостопански науки.

Малкият етикет с QR код успява да разкрие дали уискито, което искате да купите, е фалшиво. Сканирането на етикета с мобилен телефон може да потвърди автентичността на алкохолната напитка.

Засега подобни етикети не се поставят в бутилки с уиски. Тази нова технология за борба с неистинските спиртни напитки, може да бъде стъпка не само към намиране на решение за алкохолната индустрия, но и към справяне с проблема с фалшивите лекарства.

“Някои течни лекарства съдържат алкохол. Искаме обаче да изследваме това първо при уиски, тъй като има по-висок градус алкохол”, казва Йънг Ким от университета “Пардю”.

Кодът на флуоресцентния копринен етикет не се вижда с просто око. Той е годен за консумация и не причинява проблеми, ако човек го погълне, докато пие уиски. Не влияе на вкуса на напитката, категорични са създателите.

Учените тестват етикетите в различни марки уиски за период от десет месеца, като успяват непрекъснато да активират кодовете им с приложение за смартфон. Направени са 80 проби при 40% алкохол.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ