18.8 C
Sofia
3:53 | 07 July 2022
НачалоРегионални новиниВарнаПлаж във Варна е с чревни ентерококи и eшерихия коли над нормите

Плаж във Варна е с чревни ентерококи и eшерихия коли над нормите

Става въпрос за Офицерския плаж във Варна. Въпреки това обаче, оценката на зоната за къпане е добра според РЗИ. Причината за влошеното състояние на плажа е вливащия се Шокъров канал.

Само един морски плаж във Варненско предлага къпане във вода, която не е в отлично състояние. Водата на Офицерския плаж във Варна е с чревни ентерококи и eшерихия коли над нормите, но въпреки това оценката на зоната за къпане е добра, показва мониторингът на РЗИ.

Причината Офрицерският плаж традиционно да е с влошени микробиологични показатели на водата е вливащият се в него Шокъров канал. Освен това заливът е затворен и оттокът е затруднен, обясни д-р Веселина Божилова, началник отдел „Държавен здравен контрол“ в РЗИ-Варна.

На всички останали 22 зони за къпане в региона, които РЗИ-Варна следи, водата е без забележки в началото на сезона. Проверява се качеството на морската вода по плажовете от “Златни пясъци” до Бяла. Учестен мониторинг – три пъти в месеца, се извършва на четири плажа във Варна – Офицерския, Централния, Южния и „Аспарухово”. В останалите зони за къпане пробите се вземат през две седмици до края на лятото, посочи д-р Божилова.

Четири са категориите за качество – отлично, добро, задоволително и лошо.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ