14.8 C
Sofia
12:44 | 07 October 2022
НачалоЛюбопитноОткриха останки от огромен гущер на 66 милиона години

Откриха останки от огромен гущер на 66 милиона години

"Това е ужасяващо животно. Представете си кръстоска между дракон, тиранозавър и акула"...

Находката е на морско влечуго, живяло и ловувало в периода на Късната креда. Видът му се нарича Thalassotitan atrox (Таласотитан атрокс) и от износването на зъбите изследователите предполагат, че това животно е било истински хищен гигант. 

“Това е ужасяващо животно. Представете си кръстоска между дракон, тиранозавър и акула”, казва палеонтологът Ник Лонгрич от Университета  във Великобритания. Няма подобно живо влечуго днес, което да достигна дължина от 12 метра – два пъти по-голямо от най-големите съвременни влечуги. Останките говорят, че това е далечен прародител на съвременните змии и игуани.

Тези животни били по-добре адаптирани към водния начин на живот, имали глава на рептил, вместо нокътни плочки имали плавници и подобие на перка на акула. 

Вкаменелостите, открити около Мароко, са разкрили и още черепи, прешлени, кости от крайник и фаланги, пише Sciencealert. Изследователите са убедени, че това е само началото на подобни находки, които ще ни разкрият какъв е бил светът преди милиони години. 

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ