0.3 C
Sofia
17:45 | 29 January 2023
НачалоЛюбопитноОткриха две планети, подобни на Земята

Откриха две планети, подобни на Земята

Възможно е извънземният живот да се намира съвсем близо до нас - на 16 светлинни години от Земята.

Възможно е извънземният живот да се намира съвсем близо до нас – на 16 светлинни години от Земята.

Астрономите са открили две планети, подобни на нашата, които се намират в обитаемата зона на тяхната Слънчева система. Това е малката област около звездата, в която може да се образува течна вода.

Учените твърдят, че тази зона е от ключово значение за възможността да се формира животът, както го разбираме. В нашата Слънчева система Земята и Марс се намират в обитаемата зона, посочва Science Alert.

“Природата сякаш иска да ни покаже, че планетите, подобни на Земята, са много често срещани. Вече знаем за 7 такива”, коментира Алехандро Суарес Маскареньо, изследовател от Института по астрофизика на Канарските острови (IAC).

Двете планети обикалят около малко червено джудже, наречено GJ 1002. Тази звезда е само с една осма от масата на Слънцето, което я прави много хладна и слаба. Това също така изтласква обитаемата зона много по-близо до GJ 1002, отколкото обитаемата зона в нашата Слънчева система.

И двете потенциално обитаеми планети имат приблизително същата маса като Земята. На планетата, която е по-близо до червеното джудже, са и необходими само 10 дни, за да завърши една обиколка около него. А на другата – малко над 21 дни. Земята обикаля около Слънцето за 365 дни, или за една календарна година.

Тъй като тази Слънчева система се намира на по-малко от 16 светлинни години от нашата планета, астрономите смятат, че ще могат да научат много за атмосферите на двете планети. Вероятно ще бъде разкрито и дали те могат да поддържат човешки живот.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ