15.6 C
Sofia
7:44 | 15 August 2022
НачалоЛюбопитно"Осъзнато пиене" - Пиене без риск за здравето

“Осъзнато пиене” – Пиене без риск за здравето

Дойдат ли празници, особено продължаващи дни празненства като Коледа, със сигурност има опасност да прекалим както с яденето, така и с пиенето. А след това да се заричаме, че повече това няма да се повтори и “от утре” спираме алкохола, и минаваме на диета.

Не е нужно обаче да стигаме до такива крути мерки, защото има и по-умерени начини да консумираме алкохол и да не вредим на здравето си.

Нарича се “осъзнато пиене” и е полезен начин да си дадем сметка кога и как консумираме алкохол. Най-важното е да разберем какво се случва около и в нас, когато си налеем чашка.

Снимка 544817

Идеята му е не да станем пълни въздържатели, а да сме наясно какво компенсираме с този навик, да отстраним част от него от живота си, когато вече не работи за нас. Трябва да си отговорим на няколко въпроса по този повод.

Къде сме и с кого сме, когато консумираме алкохол? Лесно ли имаме достъп до напитки и обстановката (вкъщи, в социалните ни кръгове) “насърчава” ли ни да пием? Кога и какво пием най-често?

След като си отговорим на тези въпроси, трябва да си изградим конкретна стратегия, като например да пием само през уикенда, само когато сме с приятели, да консумираме две безалкохолни питиета преди да си поръчаме алкохол. Както и да се поздравим за всички позитиви от намалената употреба на алкохол като по-добър сън например.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ