-5.8 C
Sofia
7:38 | 06 February 2023
НачалоЛюбопитноОбявиха кои са най-добрите филми на 2022 година

Обявиха кои са най-добрите филми на 2022 година

Преди броени дни избора си за филми на годината оповести Американският филмов институт (АФИ).

Топ 10 на Американският филмов институт включва “Аватар: Природата на водата”, “Елвис”, “Всичко навсякъде наведнъж”, “Семейство Фейбълман”, “Не!”, драмата “Нейната дума” за разкритията срещу холивудския продуцент Харви Уайнстийн, “Лидия Тар” с Кейт Бланшет, “Топ Гън: Маверик”, “Жената воин” и “Жените говорят”.

Наблюдателите не пропуснаха да отбележат, че извън списъка на АФИ остават продукции като “Вавилон”, “Тил”, “Китът”, “Вади ножовете 2”.

Специална награда филмовият институт присъди на “Баншите от Инишерин” на майстора на черната комедия Мартин Макдона с Колин Фарел и Брендън Глийсън. Отличието се дава на творби с висока стойност, които не подлежат на избиране според критериите за наградите на АФИ. Призовете ще бъдат раздадени на традиционен гала обяд на 13 януари 2023 г. в хотел “Фор сизънс” в Бевърли хилс.

Американският Национален съвет на кинокритиците избра друго дългоочаквано продължение – “Топ Гън: Маверик”, за филм на годината. Списъкът на професионалната организация с най-добрите филми на 2022 г. включва “След слънце”, “Аватар: Природата на водата”, “Баншите от Инишерин”, “Всичко навсякъде наведнъж”, “Вади ножовете 2”, индийския епос “RRR”, биографичната лента “Тил” за активистката Мейми Тил-Брадли, “Жената воин” и “Жените говорят”.

Националният съвет на кинокритиците е основан през 1909 г. като организация с идеална цел, която подкрепя филмите като форма на изкуство и развлечение. Носителите на наградите се определят от над 100 кинодейци, преподаватели и студенти по филмово изкуство, почитатели на седмото изкуство.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ