4.2 C
Sofia
2:47 | 07 December 2022
НачалоНовини от светаНиска раждаемост в Полша заради масово пиещи алкохол жени

Ниска раждаемост в Полша заради масово пиещи алкохол жени

Лидерът на управляващата в Полша политическа партия "Право и справедливост" (ПиС) Ярослав Качински предизвика гневни критики и вълна от шеги с твърдението си през уикенда, че ниската раждаемост в страната се дължи отчасти на прекомерната консумация на алкохол от младите жени...

Лидерът на управляващата в Полша политическа партия “Право и справедливост” (ПиС) Ярослав Качински предизвика гневни критики и вълна от шеги с твърдението си през уикенда, че ниската раждаемост в страната се дължи отчасти на прекомерната консумация на алкохол от младите жени, съобщи Асошиейтед прес.

Политици от опозицията, както и много други критици обвиниха 73-годишния Качински, който е стар ерген, че не е наясно със ситуацията. Те също така твърдят, че Качински, най-влиятелният политик в Полша от 2015 г. насам, лично е отчасти отговорен за ниската раждаемост в 38-милионната централноевропейска страна.

Критиците изтъкват на преден план ограниченията върху абортите, които обезкуражават някои жени въобще да забременявят. Други отбелязват трудностите, които младите хора срещат при създаването на семейство поради нарастващите разходи в страната, в която инфлацията вече е почти 18 процента.

Качински изрази твърденията си през уикенда, докато пътуваше из страната, в търсене на подкрепа за партията си преди парламентарните избори догодина. В събота той обясни пред аудиторията си, че не подкрепя “много ранното майчинство”, защото жената първо трябва да узрее, за да стане майка. Но, ако жените злоупотребяват с алкохол до 25-годишна възраст, то това “не вещае нищо добро в тази област”.

Тези твърдения предизвикаха както редица шеги, така и множество критики.
Когато един от представителите на правителството заяви в телевизионно предаване, че влиянието на алкохола върху раждаемостта всъщност е легитимен въпрос за обсъждане, депутатка от опозицията отвърна: “Това не е дебат, а обида към полските жени”.

Традиционно римокатолическата страна вече имаше един от най-строгите закони за абортите в Европа -преди 2020 г. абортите бяха разрешени само в много малко случаи. След това ново решение постанови, че жените повече нямат право да прекъсват бременност, когато плодът има сериозни аномалии и няма да е жизненоспособен след раждането.

Това предизвика най-масовите протести в Полша през последните десетилетия. Оттогава насам има случаи на починали бременни жени, въпреки че според действащия закон рискът за живота на жената е законно основание за аборт. Защитниците на правата на жените твърдят, че до такива случаи се стига, защото лекарите се страхуват да прекратят бременността, дори когато животът на жената може да бъде застрашен, опасявайки се, че така попадат по ударите на закона.

“Дали Ярослав Качински е безскрупулен, подъл циник, или е психично болен?”, попита депутатка от опозицията.

Лидерът на “ПиС” се защити като каза, че “един честен политик, ако знае подобно нещо, трябва да говори за него”.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ