19.6 C
Sofia
13:27 | 27 September 2022
НачалоЛюбопитноНедостиг на сяра заплашва пазара на батерии

Недостиг на сяра заплашва пазара на батерии

Ново изследване показва, че дефицитът на сярна киселина, поради повишеното производство на зелена енергия, може да доведе до недостиг на батерии.

Преходът на световната икономика към декарбонизация и овладяване на климатичните проблеми е свързан със спад в индустрията на изкопаеми горива. Страничният ефект от това е намаляване на доставките на сяра, пише The World News.

Иронично, световното търсене на сярна киселина ще се увеличи значително от “246 милиона тона то 400 милиона тона” до 2040 г., за да се създаде по-зелена технология.

Изследователи от University College London са открили, че нивото на декарбонизация ще провокира спад от 100-320 млн. тона в доставките на година. Те са еквивалентни на 40-130% от настоящия им обем.

Недостиг на сяра е имало и преди, но това, което прави ситуацията по-различна сега, е, че източникът на елемента е далеч от отпадните продукти на индустрията за изкопаеми горива, казва проф. Марк Маслин.

Тъй като доставките на тази евтина, изобилна и лесно достъпна форма на сяра се изчерпват, търсенето може да бъде задоволено чрез значително увеличение на директния добив на сяра. Той ще бъде токсичен, разрушителен и скъп, допълва ученият. Той призовава да се реагира незабавно, за да се открие по-евтин и екологичен метод за извличането на големи количества сяра от находища на сулфатни минерали.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ