24.8 C
Sofia
23:02 | 07 August 2022
НачалоЛюбопитноНАСА разкри още изображения от най-мощният телескоп (снимки)

НАСА разкри още изображения от най-мощният телескоп (снимки)

Картините изобразяват две мъглявини, илюстриращи жизнения цикъл на звездите, екзопланета и компактна група от галактики.

НАСА разкри още снимки, направени от космическия телескоп “Джеймс Уеб”, ден след представянето на първото най-далечното изображение, което човечеството някога е виждало, предадоха информационните агенции.

Снимките, очаквани от астрономите по света от години, поставят началото на научната работа на най-мощния телескоп, създаван някога.

Събитието бе излъчвано на живо от космическия център “Годард”, щата Мериленд. От НАСА показаха четирите изображения едно по едно, като те изобразяват две мъглявини, илюстриращи жизнения цикъл на звездите, екзопланета и компактна група от галактики.

“Всяко изображение е ново откритие”, заяви ръководителят на НАСА Бил Нелсън.

Те “ще дадат на човечеството изглед към Вселената, каквато никога не сме я виждали преди”. 

С огромното си основно огледало и чувствителността към инфрачервеното “Джеймс Уеб” има възможност да съзре обекти, които са твърде бледи, за да се видят от съществуващите досега телескопи. Той може да вижда през космическия прах.

“Наистина променяме разбирането за нашата Вселена”, заяви и генералният директор на Европейската космическа агенция Йозеф Ашбахер. 

Проектът за телескопа “Джеймс Уеб” се реализира съвместно от НАСА, Европейската и Канадска космически агенции. Стойността на свръхтехнологичния апарат е около 10 милиарда щатски долара.

В понеделник беше разкрито първото цветно изображение, направено от “Джеймс Уеб”.

То показва съвсем младата Вселена преди 13,8 милиарда години. На представянето, което се състоя в Белия дом, присъства и американският президент Джо Байдън. Тази първа цветна снимка на телескопа бележи “исторически” ден за човечеството, каза той.

На четирите снимки, представени днес, се виждат мъглявината Карина и мъглявината Южен пръстен; пет близко разположени галактики, известни като Квинтетът на Стефан, както и екзопланетата WASP-96b, която е с размерите на Сатурн и е на разстояние от над 1100 светлинни години. Изобразените обекти не са непознати на астрономите.

Телескопът “Джеймс Уеб” беше изстрелян през декември миналата година.

Той е най-голямата и най-мощната астрономическа обсерватория, изпращана в космоса. Учените планират да го използват за изучаване на най-старите звезди и галактики във Вселената, образувани след Големия взрив, както и за търсене на потенциално обитаеми планети.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ