14.6 C
Sofia
11:37 | 07 October 2022
НачалоЛюбопитноКои са най-добрите и най-лошите страни за живеене?

Кои са най-добрите и най-лошите страни за живеене?

bal Liveability Index за 10-те най-добри и 10-те най-лоши места за живеене в света през 2022 г.

Economist Intelligence Unit (EIU) публикува класацията си Global Liveability Index за 10-те най-добри и 10-те най-лоши места за живеене в света през 2022 г. Индексът оценява 172 града в пет категории: култура, здравеопазване, образование, инфраструктура и развлечения. Градовете в Скандинавия доминират в списъка на найприятните за живеене градове благодарение на стабилността и добрата инфраструктура в региона. Според индекса жителите на тези градове са подкрепени от добро здравеопазване и многобройни възможности за култура и развлечения.  Година след година градовете в Австрия и Швейцария са склонни да заемат високи позиции в списъците за качество на живот благодарение на добре развитата си социална пазарна икономика.

Номер 1 за най-добро място за живеене в света: Виена, Австрия.

Обща оценка: 95.1/100

Здравеопазване: 83,3

Култура и околна среда: 98,6

Образование: 100

Инфраструктура: 100

Виена е на първо място в класацията за най-добро място за живеене в света. Тя запази тази позиция през 2018 г. и 2019 г., но през 2021 г. се смъкна до 12-о място.

Ето и останалата част от топ 10 на най-добрите места за живеене: Копенхаген, Дания Цюрих, Швейцария Калгари, Канада Ванкувър, Канада Женева, Швейцария Франкфурт, Германия Торонто, Канада Амстердам, Нидерландия Осака, Япония и Мелбърн, Австралия (равен брой точки). Въпреки че в тези списъци са представени 18 различни държави, няма да откриете САЩ в топ 10 на нито един от тях. Представител на EIU съобщи по електронната поща на CNBC Make It, че Атланта, Джорджия, е класиран като най-приятния за живеене град в САЩ, заемайки 26-о място в списъка, докато Вашингтон, окръг Колумбия, е близо до него, заемайки 30-о място.

Номер 1 за най-лошо място за живеене в света: Дамаск, Сирия.

Обща оценка: 172

Стабилност: 20

Здравеопазване: 29,2

Култура и околна среда: 40.5

Образование: 33.3

Инфраструктура: 32.1

Ето и останалата част от топ 10 на най-лошите места за живеене Техеран, Иран Дуала, Камерун Хараре, Зимбабве Дака, Бангладеш Порт Морсби, Папуа-Нова Гвинея Карачи, Пакистан Алжир, Алжир Триполи, Либия Лагос, Нигерия Общото между всички градове в най-лошия списък изглежда са някои сериозни социални проблеми и проблеми с безопасността. В индекса се посочва, че мястото на Дамаск в списъка вероятно е резултат от социалните вълнения, тероризма и конфликта, които засягат сирийския град.

Лагос – културната столица на Нигерия – попадна в списъка, защото според Държавния департамент на САЩ е известен с престъпността, тероризма, гражданските вълнения, отвличанията и морските престъпления.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ