-5.8 C
Sofia
8:53 | 06 February 2023
НачалоЛюбопитно Кои са индустриите, които най-много замърсяват планетата?

 Кои са индустриите, които най-много замърсяват планетата?

Въздух, почва, вода, шум и светлина – това са петте основни вида замърсяване, които нанасят щети върху планетата. От тях първите три са най-вредни за живите същества. През 2021 г. замърсяването на въздуха е довело до почти 8,7 милиона смъртни случая по света, докато 400 милиона метрични тона опасни отпадъци замърсяват нашата почва всяка година. 

Вижте кои са седемте най-замърсяващи индустрии:

Технологии

Всяка година IT индустрията е отговорна за 1,1 млрд. тона емисии на парникови газове. Тя буквално е вплетена във всички аспекти на живота ни, от развлеченията до електрическите устройства. Според прогнози до 2025 г. тази индустрия ще представлява 20% от потреблението на енергия в света и 5,5% от емисиите на въглероден диоксид.

Към технологичната индустрия спадат и дигиталните валути. За копаене на криптовалута се използват значителни количества електроенергия. За съжаление по-голямата част от това електричество се набавя от изкопаеми горива, които отделят над 142 милиона тона въглерод годишно.

Компании в цял свят се опитват да намалят въглеродния си отпечатък. Като потребители ние може да допринесем за намаляването на замърсяването по няколко начина: като рециклираме старите устройства и отдадем предпочитание на производители, които инвестират в справянето с проблема.

Мода

Модната индустрия в световен мащаб е отговорна за 2,3 млрд. тона емисии от парникови газове на година. За сравнение толкова общо генерират Германия, Франция и Обединеното кралство. 

За да ограничат производствените разходи чрез евтин труд и суровини, компаниите за бърза мода отворят фабрики в Азия и Африка. Обикновено тези фабрики се захранват от невъзобновяеми ресурси като въглища или газ. В тази индустрия се работи често с евтини материали и се потребява много вода. Според някои оценки става дума за над 3 трилиона кубически фута.

Модната индустрия замърсява планетата и с отпадъка, който генерира. Приблизително 85% от бързата мода се изхвърля всяка година.

Търговия на дребно с храни

Веригата за доставка на храни, по-специално опаковането, транспортирането и търговията на дребно, е отговорна за 3,4 млрд. тона емисии на парникови газове всяка година. Двата основни фактора за това са консумацията на енергия и пластмасовите опаковки.

Хранителните магазини консумират значителни количества енергия, 50-60% от които са гориво за охлаждане.

Пазаруването на храни с местен произход и използването на пазарски чанти за многократна употреба са двата начина, по които потребителите може да намалят замърсяването на околната среда.

Земеделие

Изчислено е, че земеделието е отговорно за приблизително 8,5% от въглеродните емисии на годишна база. Говорим за над 6,4 млрд. тона емисии. Сечта и горските пожари също имат своя негативен принос за замърсяването на планетата.

В момента световната популация на селскостопански животни е три пъти по-голяма от тази на хората. Това е, за да се отговори на изискванията за консумация на млечни продукти и месо. Изследване, проведено от Оксфордския университет, показва, че хората, които ядат месо, генерират два пъти повече емисии на парникови газове.

Ограничаването на консумацията на животински продукти може да намали натиска върху планетата. Потребителите, които не искат да се откажат от тях, може да допринесат за опазването на околната среда, като консумират храни местно производство.

Строителство

Строителната индустрия е сред най-замърсяващите планетата индустрия и засяга всичките пет типа замърсяване. Тя произвежда впечатляващите 6.9 млрд. тона въглеродни емисии всяка година.

Най-сериозният проблем в тази индустрия е прекомерната употреба на суровини, от които 25% се губят всяка година. Строителството също така представлява половината от световния добив на природни ресурси и 1/6 от потреблението на прясна вода.

Отпадъците, произвеждани годишно от строителната индустрия, съставляват 25% от световните отпадъци. Това допринася за замърсяването на водата, въздуха и почвата, като всички те увреждат живите същества в местните екосистеми. Чрез усилията за възстановяване на дивата природа в градските и крайградските райони можем да създадем безопасни убежища за ендемична флора и фауна, като същевременно насърчаваме улавянето на въглерод.

Транспорт

Емисиите от транспорта са отговорни за 20% от глобалните емисии на CO2. Това са приблизително 9,3 милиарда тона парникови газове всяка година. Те се генерират от комбинация от шосеен, въздушен, железопътен и корабен транспорт.

Въпреки че полетите станаха по-достъпни в световен мащаб, въздушният транспорт изненадващо представлява само 11,6% от емисиите от пътническия транспорт.

Междувременно пътуването по пътищата представлява 74,5% от всички емисии на CO2, свързани с транспорта, особено след като повечето домакинства притежават кола.
Чрез максимално използване на обществен транспорт, колоездене и ходене, можем да ограничим емисиите на CO2 от превозни средства.

Енергия (електричество и отопление)

Не е изненадващо, че енергията оглавява списъка за глобални емисии на парникови газове.

Изгарянето на невъзобновяеми ресурси като въглища, петрол и газ за енергия изхвърля около 17,5 милиарда тона парникови газове и въглероден диоксид в атмосферата.

Ние използваме енергия за почти всичко — за зареждане на преносими устройства, регулиране на температурите в домовете ни и захранване на големи фабрики и индустрии.

Освен че допринасят за замърсяването на въздуха, токсичните отпадъци и нефтените разливи също замърсяват почвата и водата.

Има начини, по които може да намалите замърсяването. Опитайте се да използвате енергоспестяващи уреди и възобновяема енергия във вашия имот, ако е възможно.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ