0.3 C
Sofia
18:22 | 29 January 2023
НачалоПолезноКак правилно да съхраняваме храна в хладилника и фризера

Как правилно да съхраняваме храна в хладилника и фризера

Комбинираният хладилник с фризер предлага несъмнено удобство – пестите място в кухнята, като в същото време получавате повече възможности да запазите храната си в добро състояние наистина дълго време. За да можете да използвате уреда правилно, прочетете следващите редове – ще Ви разкажем коя храна къде е най-добре да съхранявате.
 
Правила за хладилника
 
На първо място имайте предвид, че най-добрата температура за хладилника у дома е между 1 и 4°С. Така няма да замразите продуктите, без да искате, и те ще останат годни за директна консумация. Друго важно правило е да не покривате рафтовете на хладилника с фолио или друг материал, защото така ще попречите на циркулацията на студения въздух и ще намалите ефективността на хладилника.
 
Храни за хладилника

Ето какво, кога и къде е добре да сложите в хладилника. В края на краищата в него ще държите храните, които смятате да консумирате в следващите няколко дни, и за да ги запазите годни, трябва да се погрижите добре за тях, преди да ги приберете.

Не прибирайте храни и продукти незатворени – така рискувате миризмата им да се разнесе към всички останали храни в хладилника. Използвайте специални кутии или фолио за храна, за да ги пакетирате добре. Ако сте сложили сурови морски дарове или месо в хладилника, непременно ги затворете плътно, за да не замърсят другите храни.

Нетрайните продукти трябва да сложите в хладилника веднага след като сте напазарували. Не ги слагайте на вратата. Сготвените ястия, които са Ви останали, трябва да приберете в хладилника най-много до 2 часа след приготвянето им, ако са били изложени на температура над 30°С.

Правила за фризера

Температурата във фризера трябва да е под 0°С. Ако не сте сигурни дали е такава, използвайте специален термометър, за да я проверите.

Размразявайте храните правилно – в микровълнова печка, в студена вода или в хладилника, според вида на продукта. Осигурете им достатъчно време за размразяване. Добре е да знаете, че за размразяване в хладилника може да са нужни ден-два, за микровълновата – около 30 минути. Гответе продуктите веднага след като ги размразите.

Храни за фризера

Тук дръжте храни и продукти, които смятате да използвате седмици или месеци по-късно. Можете да замразите месо, масло, някои плодове и зеленчуци, някои сготвени ястия, както и да съхранявате замразените продукти, които сте купили от магазина. Дръжте месото в отделно чекмедже, не го смесвайте с другите продукти. Прибирайте храните във фризера винаги добре опаковани, като се стараете опаковките да не са влажни отвън. Задължително използвайте кутии, подходящи за фризер – на дъното им ще видите специален символ, който указва това.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ