19.6 C
Sofia
13:39 | 27 September 2022
НачалоПолезноКак да се справим с горещините?

Как да се справим с горещините?

Тялото трябва да положи допълнителни усилия, за да свикне с новата температура.

Освен топлинния удар, който е по-опасно състояние, повишаването на температурата може да предизвика умора и чувство на апатия.

Това са типични признаци на астения, които се появяват при смяната на сезона и ако повишаването на температурата е внезапно, тялото трябва да положи допълнителни усилия, за да свикне с новата температур.

Тялото ни работи перфектно синхронизирано благодарение на биологичния ни часовник, който регулира производството на хормони. И “батериите” на този биологичен часовник са предимно слънчеви. С увеличаването на дневните часове, тялото трябва да положи усилия да се пренастрои.

Теоретично, пренастройването е по-лесно през лятото, защото се зазорява по-рано и при естествена светлина мелатонинът намалява – хормонът на съня, който се увеличава с тъмнината. Ето защо през лятото се чувстваме свежи и будни още на сутринта.

Светлината действа като автентичен и здравословен естествен “будилник”, който ни кара да се чувстваме енергични сутрин. Проблемът е, че това увеличение на дневните часове е придружено от високи температури.

Умората, причинена от топлината, има физиологично обяснение:

По-високите температури могат да причинят спадане на кръвното налягане. През зимата кръвното налягане е по-високо, тъй като със студа кръвоносните съдове се стесняват, но с топлината се разширяват и стойностите му намаляват. Всъщност, през лятото хипертониците контролират по-добре състоянието си.

Въпреки това, много високите температури могат да благоприятстват внезапните спадове на налягането, които могат да причинят умора и дори замаяност.

Горещините също така увеличават изпотяването като охлаждащ механизъм на тялото. Потните жлези в кожата генерират пот за охлаждане на тялото чрез изпаряване на водата, което може да доведе до загуба на минерали. Основните минерали, които се елиминират, са хлор, натрий и магнезий. Магнезият участва в енергийния метаболизъм и допринася за намаляване на умората.

По-лошо качество на съня

Тъй като дните стават по-дълги, много хора променят ежедневния си режим, хранят се по-късно и остават будни по-дълго време, намалявайки часовете си за сън. Освен това в горещините всички свикваме на нарушено качество на съня.

Има два външни фактора, които са ключови за добрата почивка: тъмнината и идеалната температура.

За да може епифизата да задейства каскадата от мелатонин, необходима за заспиване, е необходимо да е тъмно в помещението и телесната температура да спадне приблизително с един градус. Ето защо е по-лесно да се спи в доста по-студена стая, отколкото в прекалено топла. Идеалната температура в спалнята за заспиване трябва да бъде 18,3 ºС, въпреки че повечето от нас спят при около 21 ºС.

Как да се справим с горещините?

Събуждане с естествена светлина. Препоръчително е да не се спускат щорите, когато заспиваме, така ще се събудим с естествена светлина и ще се почувстваме по-активни сутрин. По този начин биологичният ни часовник ще се адаптира по-бързо към по-дългите дни.

Избягване на късното заспиване. Ако заспим по-късно през уикенда, препоръчително е на другия ден да не ставаме рано. Поддържането на съня благоприятства правилното функциониране на метаболизма.

По-леко хранене. С топлината тялото губи много повече вода и минерали като магнезий, чийто дефицит причинява умора. Трябва да се увеличи приемът на течности през деня и да се включат повече богати на вода храни – зеленчуци и плодове, които са по-леки. В горещините имаме нужда от по-малко калории, отколкото през зимата.

Събуждане със сутрешен душ. Това активира кръвообращението сутрин и прави така, че повече кислород да достигне до всички клетки на тялото. Препоръчително е душът да започне с топла вода и да завърши със студена.

Разтягане при събуждане. Физическата активност сутрин генерира ендорфини и повишава енергийните нива и самочувствието.

Прием на добавки – при умора е препоръчително да се приемат добавки с магнезий или витамини от група В.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ