4.8 C
Sofia
23:08 | 29 March 2023
НачалоЛюбопитноКак да заспим отново, ако се събудим през нощта

Как да заспим отново, ако се събудим през нощта

Едва ли има човек, който да не е имал проблеми със съня поне веднъж в живота си.

Едва ли има човек, който да не е имал проблеми със съня поне веднъж в живота си. Онези, които почти са свикнали със среднощното събуждане, знаят колко е мъчително да поддържаш нормален ритъм на живот, ако нощната почивка куца.

Знаем и че събуждането в три през нощта има съвсем логично обяснение. Но как да заспим най-лесно, ако то се случи?

Специалисти препоръчват първо да идентифицираме причините за събуждането си – от повишени нива на стрес през нуждата да посетим тоалетната до хъркането на партньора ни.

Дълбоко дишане

Първи ключов съвет, когато се събудим посред нощ, е да не поглеждаме телефона си, за да проверим колко е часът. Това е сигурен начин да се разсъним още повече. Вместо това трябва да опитаме дълбоко диафрагмено дишане и да си кажем, че дори да не заспим веднага, ще използваме времето да се отпуснем. Така освобождаваме стреса от събуждането.

Правилото на 20-те минути

Ако минат повече от 20 минути и все така не сме заспали, специалистите по съня съветват да станем и да направим нещо различно. Например да отворим прозореца и вдишаме дълбоко, да пием глътка вода или да се разходим из помещението за няколко минути. След това можем да опитаме отново да легнем.

Без синя светлина

Няма да се уморим да повтаряме, че светлината от екраните на електронни устройства е сигурен начин да намалим производството на мелатонин – хормона на съня. 

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ