16.8 C
Sofia
22:04 | 31 March 2023
НачалоЛюбопитноИзкуственият интелект е на път да преобрази фармацевтичната индустрия

Изкуственият интелект е на път да преобрази фармацевтичната индустрия

Следващият фармацевтичен хит може да бъде изобретен с помощта на изкуствен интелект (AI).
От години се влагат милиарди долари за въвеждане на изкуствен интелект в процеса на разработване на лекарства. Най-накрая изглежда, че средствата се отплащат.

Лекарства, разработени от изкуствен интелект за заболявания, включително рак на лимфната система, възпалителни заболявания и болест на двигателния неврон, достигат до изпитания върху хора. За много от тях е само въпрос на време да се появят на рафта в аптеката.

Ако успее, AI не обещава нищо по-малко от революция за фармацевтичната индустрия: AI би могъл драстично да съкрати времето, необходимо за разработване на ново лекарство, както и да помогне за идентифицирането на нови лекарствени молекули, които досега са убягвали на учените. Производителите на лекарства ще приберат милиарди, но това ще означава също, че пациентите ще имат достъп до повече нови, иновативни лекарства с невиждани досега темпове, пише Politico в анализ.

Но годините на чакане на резултат накараха някои хора да бъдат скептично настроени към това, че изкуственият интелект действително ще даде резултат. Въпреки че инвеститорите се насочиха към тази област, несъмнено подтикнати от обещанията за потенциална възможност от 50 млрд. долара, това няма да продължи, ако разработените от AI лекарства не излязат на пазара.
И все още има едно значително препятствие, което трябва да се преодолее: Наличието на данни.

Индустрия на ръба на пропастта

Предпоставката за използване на AI в откриването и разработването на лекарства е доста проста: Използването на алгоритми за претърсване на огромни масиви от данни – включително структури на химични съединения, изследвания върху животни и информация от пациенти – за да се определи към какво трябва да се насочи бъдещото лекарство в човешкото тяло; коя молекула би била най-подходяща за това; и най-примамливото – как да се създадат изцяло нови молекули.

“Абсолютно вярвам, че в бъдеще всички лекарства ще бъдат проектирани по този начин, защото вярвам, че това е много по-ефективен начин за проектиране на молекули”, казва Андрю Хопкинс, основател на Exscientia, която е една от първите компании, навлезли в пространството през 2012 г. Въпросът е колко бързо индустрията ще възприеме това, казва той.

Но с оглед на провалите, които са от голямо значение, като например почти пълния крах на Sensyne Health и Watson на IBM, който не оправда големите си амбиции, съществува усещането, че изкуственият интелект може да не отговори на очакванията, когато става въпрос за разработване на нови лекарства.

Понастоящем всички погледи са насочени към това дали лекарствата, разработени от AI, ще бъдат безопасни за хората, дали ще имат желания ефект върху заболяването и дали ще могат да отговорят на строгите регулаторни стандарти, за да бъдат действително одобрени за употреба от хора.

“През следващите няколко години трябва да видим и клиничен успех на проектите, разработени с помощта на AI, в противен случай ще има проблем с превода на методите към ефикасността и безопасността”, казва Андреас Бендер, професор по молекулярна информатика в университета в Кеймбридж и съосновател на компаниите за откриване на лекарства с помощта на AI Healx и Pharmenable.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ