5.1 C
Sofia
16:46 | 27 November 2022
НачалоЛюбопитноЗа седмица 5500 души са посетили Варненският зоопарк за да видят новите...

За седмица 5500 души са посетили Варненският зоопарк за да видят новите обитатели

Към момента животните са спокойни и дори вече контактуват с гледачите си.

Три бенгалски тигъра, два леопарда и два риса вече повече от седмица радват посетителите на варнеския зоокът. За краткия период новите обитатели на зоопарка са привлекли 5500 посетители. Това каза пред медии при официалното представяне на дивите котки шефката на зоологическата градина Иванка Стоянова, предаде репортер на Moreto.net.

„Има голям интерес. Хората се вълнуват от нещо ново, нещо интересно, което е част от нашата природа. Бенгалски тигър може да бъде видян и в София, но черен леопард има само във варненския зоокът“, посочи Стоянова.

Тези три вида диви котки за първи път се излагат в зоокъта. Става дума за европейски рис, два бели и един жълт бенгалски тигри и два леопарда, от които един черен. Мъжкият бял тигър е на седем години, на девет е бялата тигрица, а на пет жълтата. Най-млади са рисовете. Мъжкият е на две години, а женската на три. Те са нямали поколения досега. Леопардите също са нова двойка. Поотделно двамата са имали поколения, но заедно не са.

Новите котки идват от развъдник за котки в Словакия. Те са дадени като заем за неопределено време.

„Ние можем да ги излагаме, поемаме ангажимент да се грижим за тях и да ги храним. Във всеки един момент могат да си прекратят договора. Оставени са тук, за да можем да ги излагаме. Ако има поколение, то се връща при собственика“, обясни Стоянова.

Първите дни след пристигането си животните са били стресирани след близо 1500 км път и смяна на местообитанието. Към момента се чувстват спокойни и дори вече контактуват с гледачите си.

Мъжкият тигър се казва Сириус, жълтата женска е Айда, а бялата е Бела.

„Даваме им по 6 – 7 кг пилешко или конско месо на ден. В седмицата има два гладни дни. В природата те не се хранят ежедневно. Тигрите могат да изядат до 20 кг. месо на ден, но при нас понеже храненето е ежедневно, количеството е по-малко“, разказа инж. Георги Тодоров, който се грижи за храненето на животните в зоокъта.
В следващите 6 месеца леопардите няма да могат да бъдат видяни от посетители, защото в момента тече ремонт на местообитанията на дивите котки. Това на практика е вторият етап от ремонта на варненския зоопарк и ще струва 800 хил. лева, припомни Стоянова.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ