4.7 C
Sofia
1:55 | 07 December 2022
НачалоНовини от светаДнес се ражда 8-милиардният жител на Земята

Днес се ражда 8-милиардният жител на Земята

Според прогнозите на ООН родено днес някъде по света бебе ще бъде 8-милиардният жител на планетата.

“Този важен момент е повод да отпразнуваме разнообразието и напредъка, като същевременно отчитаме споделената отговорност на човечеството за планетата”, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

ООН обяснява този ръст с човешкото развитие – хората живеят по-дълго благодарение на подобренията в общественото здраве, храненето, личната хигиена и медицината.

Ръстът е резултат и от по-високата раждаемост, особено в най-бедните страни в света – повечето от които са в Африка на юг от Сахара – което излага на риск техните цели за развитие.

Нарастването на населението също така увеличава въздействието на икономическото развитие върху околната среда.

Но, докато някои се тревожат, че 8 милиарда души са твърде много за планетата Земя, повечето експерти твърдят, че по-големият проблем е прекомерното потребление на ресурси от най-богатите хора.

“Някои изразяват загриженост, че светът ни е пренаселен”, казва ръководителят на Фонда на ООН за населението Наталия Канем. “Аз съм тук, за да кажа ясно, че самият брой на хората не е причина за страх”.

Според прогнозите на ООН населението ще продължи да нараства до около 8,5 млрд. души през 2030 г., 9,7 млрд. души през 2050 г. и ще достигне своя връх около 10,4 млрд. души през 80-те години на ХХI век.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ