17.3 C
Sofia
6:03 | 04 July 2022
НачалоРегионални новиниВарнаДнес пристанище Варна навършва 116 години

Днес пристанище Варна навършва 116 години

На 18 май Пристанище Варна отбелязва своя рожден ден.

На 18 май Пристанище Варна отбелязва своя рожден ден. Датата съвпада с официалното откриване на варненското пристанище, което се е осъществило на 18 май 1906 г. в присъствието на Княз Фердинанд I, който пристига на борда на българския крайцер „Надежда”. Денят – 18 май, не е избран случайно – тогава князът празнува имен ден.

На входа на пристанището крайцер „Надежда” пресича лента с надпис „С нами бог“ и князът тържествено заявява: „От името на Нашето Отечество обявявам отворено и предавам навеки поколенията съзиданото чрез енергията на българския дух Варненско пристанище“.

В началото на 1895 година е проведен търгът за строителството на варненското пристанище. Градежът е оценен на 8 290 385 лева, които са пряко осигурени от правителството.

На търга за строителството участват фирми от Хамбург, Париж и българското дружество „Михайловски и Хайрабедиян”. Родната фирма е избрана след като предлага 16,5% намаление от първоначалната тръжна цена или 6 922 472 златни лева.

На 7 февруари е сключен официално договорът, с което се дава начало на строителството. До 1899 година фирмата-изпълнител претърпява сериозни сътресения – след две зимни бури, които повреждат плавателния й състав и съоръжения.

Заради това продължаването на започналия градеж се прехвърля на едно новосъздадено анонимно акционерно дружество, в което главните акционери са участниците в първото предприятие.

С учредителен протокол се поставя началото на „Безименно акционерни дружество за направа на Варненското пристанище”, което довежда проекта до успешно завършване през 1906 година.

В церемонията по откриване участва лично Kняз Фердинанд I, който пристига на борда на българския крайцер „Надежда”.

Денят – 18 май, не е избран случайно – тогава князът празнува имен ден.

23 военни и граждански парахода се включват в откриването. Има кораби от Румъния, Италия, Германия, Англия, Австро-Унгария, Гърция, крайцери от Руския императорски флот и над 300 официални гости. Знаменателното откриване е дадено с 21 топовни салюта от чуждестранни военни параходи и брегова артилерия.

Пристанище Варна отбелязва 116-ата си годишнина с фотоконкурс

Пристанище Варна ще отбележи своята 116-а годишнина с конкурс за авторски фотографии на тема „Пристанище Варна, портал към морския свят“.

Фотоконкурсът има за цел да покаже живописната страна на нашето пристанище и очарователните гледки, които ни предоставя ежедневно.

Целта е да бъдат насърчени фотолюбители и професионални фотографи, да уловят и запечатат с обективите си невероятни и вдъхновяващи моменти и красиви морски пейзажи.

Участниците ще бъдат класирани на база възраст в две категории: деца и младежи под 18-годишна възраст и участници над 18-годишна възраст.

Конкурсът ще се проведе от 18 май до 18 юни.

Наградите ще са под формата на ваучери за фототехника от „Фотосинтезис“. Първите 10 фотографии, класирани от журито във всяка категория ще участват в изложба на новооткритата външна изложбена конструкция на пристанището, в „Зоната за отдих и развлечения“ на Морска гара – Варна.

Цялата информация и условията за участие във фотоконкурса можете да откриете ТУК.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ