14.6 C
Sofia
11:36 | 07 October 2022
НачалоНовини от светаВтори неуспешен опит: НАСА отложи изстрелването на „Артемис 1” към луната

Втори неуспешен опит: НАСА отложи изстрелването на „Артемис 1” към луната

НАСА се отказва от трети опит...

За втори път в рамките на пет дни НАСА прекрати обратното броене и отложи планирания опит за изстрелване на гигантската си ракета от следващо поколение – „Артемис 1”, пише Ройтерс.

По време на зареждането рано тази сутрин е прозвучала аларма за свръхналягане и то за кратко е било преустановено. Не са били констатирани щети и зареждането с гориво е продължило. Минути по-късно обаче водородното гориво е започнало да изтича от секция на двигателя в долната част на ракетата.

Припомняме, че в понеделник беше открита пукнатина в междинния резервоар – част от ракетата „Артемис 1”, която свързва резервоарите за течен водород и течен кислород. Възникна и проблем с един от четирите огромни двигателя.

Целта на мисията „Артемис 1” е да постави началото на американската програма за завръщане на Луната, да установи трайно присъствие на нея и да я използва като трамплин за бъдещи мисии до Марс. НАСА се надява да изпрати четирима астронавти в орбита около естествения спътник на Земята през 2024 г. и най-рано през 2025 г. екипаж да кацне на повърхността ѝ.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ