4.4 C
Sofia
8:02 | 09 December 2022
НачалоРегионални новиниВарнаВтора китайска компания с интерес към интермодалния терминал във Варна

Втора китайска компания с интерес към интермодалния терминал във Варна

Втори китайски инвеститор прояви интерес към изграждането на интермодалния терминал под кв. „Максуда“ във Варн.

Втори китайски инвеститор прояви интерес към изграждането на интермодалния терминал под кв. „Максуда“ във Варна.

China railway international group, с чийто представители днес председателят на парламентарната комисия по транспорт Борислав Гуцанов проведе видео разговор, е със 120-годишна история.

Компанията е листвана на шанхайската фондова борса, а в момента работи върху проекти за 427 милиарда долара. China railway international group има 40-годишен международен опит, 167 милиарда долара годишни приходи от продажби, построила е 55% от високоскоростните жп линии в Китай, изгражда магистрали, тунели, морски съоръжения.

„Обект на обсъждане и с тази китайска компания бъдещото изграждане на интермодален терминал във Варна“, каза след срещата председателят на парламентарната комисия по транспорт и съобщения.
Проектът за съоръжението е готов.

Терминалът, който при подписването на споразумение между администрацията на Варна и държавата за преместването на товарните дейности от съществуващия порт Варна-изток, в центъра на морската столица, във Варненското езеро – под кв. „Максуда“, бе оценен на близо 500 млн. евро, ще има пет кейови места.

Два от тях ще са за контейнери, 2 – за зърно и едно – за генерални товари. Планираната разгърната площ е върху 650 дка, а жп и автомобилната инфраструктура е изградена и налична.

„И при разговорите с първата китайска компания, проявила интерес към проекта – държавната China Construction Third Engineering, и с белкийската Jan De Nul, както и днес, водещо беше виждането ни – моето и на Министерството на транспорта и съобщенията, че на този етап държавата ще търси за новия терминал инвеститор, строител и експлоатираща компания в едно“, заяви Борислав Гуцанов.
„Ето защо проявяваме сериозен интерес към китайските инвеститори и смятаме, че това би било добре за България“, добави той.

Гуцанов е категоричен, че изграждането на новите пристанищни мощности във Варна ще привлекат товарите от Далечния изток към Западна Европа, а България има шанс да бъде фактор в транспортната световна карта и да печели от ключовото си геополитическо положение.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ