14.8 C
Sofia
12:38 | 07 October 2022
НачалоРегионални новиниВарнаВарна: Шествие, концерти и възстановка на събитията през 1885 г. (програма)

Варна: Шествие, концерти и възстановка на събитията през 1885 г. (програма)

На 6 септември Варна ще отбележи тържествено 137 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Официалната част от честванията започва с възпоменание в 9.30 ч. пред паметната плоча на княз Александър Батенберг на пл. Независимост.

В 9.50 ч. започва шествието от паметната плоча по бул. “Мария Луиза” до Паметника на загиналите в Сръбско-българската война (в градинката до Община Варна).

В 10.00 ч пред паметника на загиналите в Сръбско-българската война (градинката до Община Варна) ще бъде произнесена заупокойна молитва в памет на загиналите и с военен ритуал ще бъдат поднесени венци и цветя в жест на признателност.

В 14 ч. започва културната част от честването – на Сцена “Раковина” ще се състои 16-ти Областен фестивал за обработен и автентичен фолклор “Песни на брега” с организатор Читалище “Македония – 2005”, на който участват любителски състави и изпълнители от общините на Варненска област.

В 18:00 ч. на пл. “Независимост” е предвидена възстановка на събитията от 1885 г. За възстановката ще се погрижи Народно читалище „Стара Варна“, фондация „Стара Варна.

На 6 септември 1885 г. е извършено Съединението на България в Пловдив. В този ден княз Батенберг е във Варна. Денят преминава в динамични разговори по телеграфа. В късния следобед князът излиза от телеграфната станция и обявява на вече събралото се множество своето решение – приема и обявява акта на Съединението за извършен по” единен народен дух. “

По време на възстановката князът и почетната стража ще излязат от Правителствения дом (сега Държавен архив – Варна) и ще се придвижат пеш до сцената пред фонтана. Събитието ще завърши с общо хоро на площада и празнично шествие по бул. “Княз Борис I“ до входа на Морската градина.

В мероприятието ще участват групи от народните читалища във Варна, родолюбивите дружества “Традиция”, “Дръзки”, “Бран” и “Братя по оръжие”, които ще бъдат облечени в народни носии и униформи от епохата.

“Облечете си народните носии или стари градски облекла, които ще ви помогнат да усетите големия празник на България!”, призовават организаторите.

Организатор на събитията са Община Варна, Военноморските сили на Република България и Варненската и Великопреславска митрополия

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ