Monday, April 5, 2021
НачалоПолитикаКрай на вечните длъжници

Край на вечните длъжници

10 години давност за събиране на вземания от физически лица, предлагат ГЕРБ и Обединените патриоти със законопроект за личния фалит. След 10 г. кредиторите няма да имат право да събират задължения и така се слага край на т.нар. вечни длъжници.

През последните седмици се обсъжда темата за т.нар. личен фалит. От миналата седмица имаме решение да направим първата стъпка, като внасяме с колегите от „Обединени патриоти“ промени в Закона за задъженията и договорите във връзка с т.нар. фигура на вечния длъжник, обясни Красимир Ципов от ГЕРБ заедно с колиционните партньори от ВМРО и НФСБ.

Добър ден за бълагрската демокрация. Правим първа стъпка към решаването на един голям проблем за българите, които десетилетия изплащат задължения, а в края на краищата остават без доходи и влачат задължения до края на живота си, а дори и техните наследници трябва да ги плащат, каза Искрен Веселинов от ВМРО.

Предстоят и още предложения от управляващите, които ще са за цялостна защита на длъжниците, но преди това ще има обществени обсъждания на идеите.

„За съжаление България е единствената държава от ЕС, която няма правна регламентация, която да слага край по някое време на задълженията на физически лица. Нямаме нито абсолютна давност, нямаме и регламент за несъстоятелност на физически лица“, обясни евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев.

Няма да са нужни скъпи адвокати и дела, а само с изтичането на срока от 10 г. физическите лица вече няма да са длъжници. Така ще трябва да се прекратят изпълнителни дела и всякакво преследване, дори и това на колекторите.

„Даже като почине длъжникът, неговите наследници продължават да дължат. Това не е нормално за държава членка в ЕС в XXI век. Когато някой се обади например задължение към мобилен оператор и от задължение 30-40 лв. е станало 300-400 лв. длъжникът само с едно изявление: „Извинете, изтече вече 10-годишната давност. Нямате вече право да ми искате това задължение“. Така ще може да прекрати това задължение“, обясни Емил Радев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тукХаресайте страницата ни

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ