неделя, март 7, 2021
Начало Политика Каракачанов за системното нарушаване на договореностите от Македония и допускането й в...

Каракачанов за системното нарушаване на договореностите от Македония и допускането й в ЕС

Лидерът на ВМРО и военен министър Красимир Каракачанов публикува своя позиция относно последния развой на събитията около спора със Северна Македония. Той подчерта, че Скопие системно не спазва Договора за добросъседство и приятелство с България и доверието към нашите съседи е изгубено.

Следователно е напълно недопустимо България да даде съгласието си Северна Македония да продължи по пътя на към членство в ЕС. Това е и в синхрон с позицията на външния министър Екатерина Захариева.

Ето пълната позиция на Красимир Каракачанов:

- Реклама -

Позиция относно последното развитие на разговорите между Република България и Република Северна Македония

Първо бих искал да отбележа усилията на министъра на външните работи Екатерина Захариева и на председателстващата Европейския съюз Федерална република Германия за опита им да доближат позициите на българската и на македонската страна.

Подкрепям основните констатации на българския външен министър. Те са, че двустранният договор между Република България и Република Северна Македония не се спазва от македонска страна. В резултат на това към този момент доверието на София към Скопие е изгубено, поради системно неизпълнение на поетите от македонска страна ангажименти.

Припомням, че от октомври 2019 година насам има Рамкова позиция, утвърдена и от българския парламент. В нея ясно са дефинирани сроковете и условията, при които България ще подкрепи членство на РСМ в Европейския съюз.

Нито едно условие от Рамковата позиция не е спазено от македонска страна. Особено условията за постигане на напредък в работата на двустранната историческа комисия, която практически бе едностранно блокирана от правителството в Скопие.

Напълно неприемливо остава за мен Македония да получи подкрепа за започване на преговори за ЕС с намирането на какъвто и да е компромис с Декларацията от 1999 г., подписана между двете страни, или без ясно признание от страна на Скопие на българските корени на съвременния македонски език и история след 1944 г.

Не смятам, че към момента България разполага с гаранции от македонска страна за изпълнението на Договора от август 2017 г. и не приемам, че такива гаранции могат да бъдат изявления на членове на македонското правителство или само декларация от тяхна страна. Единствена гаранция би могъл да бъде писмен анекс към Договора от 2017 г., отразяващ българската Рамкова позиция и декларацията на българския парламент от октомври 2019 г.

В обратен случай България не може да подкрепи европейското членство на Македония при никакви условия и при никакъв външен натиск, ако за целта българската страна ще трябва да жертва своите национални интереси. И то ако допусне в ЕС една антибългарска държавна идеология, наследена от времето на комунистическа Югославия. За съжаление, която е съхранявана с всички усилия от сегашното правителство в Скопие.“

Преговорите за членството на съседката ни в ЕС може да бъдат блокирани, ако те не признаят, че националната им идентичност и език имат български корени, каза от своя страна външният ни министър Екатерина Захариева.

„Позицията на премиера и българското правителство е доброжелателна, но няма да толерира компромиси, които водят до антибългарска кампания. Би било трудно за целия Европейски съюз да имаме отворени въпроси. И в момента има примери, които не са приятни“, заяви Захариева.

По думите й все още има шанс да се постигне съгласие по преговорната рамка.

„Не е много време, но фактът, че германското председателство е ангажирано, дава добри индикации. Би било във вреда най-вече на Скопие, ако не желаят да се впишат в определената рамка“, каза още тя.

„Не можем да си затваряме очите и да не забелязваме, че има проблеми в изпълнението на Договора за добросъседство“, посочи тя.

И допълни:

„Трябва да се спазват добросъседските отношения с България. За съжаление наблюдаваме трайно и системно неспазване на Договора и не говоря само за историческата комисия. Имаме забележки по изпълнението и напредъка по важни инфраструктурни проекти като Коридор 8. Има случаи, в които се създават административни пречки пред български инвеститори, както и нежелание на Северна Македония да се придържа към спазването на формулата за езика в договора”.

„Чуваме обвинения, че България не признава реалността. Ние я признаваме, и то дори само с факта, че първи сме признали съществуването на държавата. В същото време обаче виждаме, че незабелязването на историческата истина има отзвук в настоящето”, допълни Захариева.

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

Хороскоп за месец МАРТ

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП: Един преходен месец между зимата и пролетта, когато очакваме положителна промяна и когато най-накрая можем да кажем довиждане на студените дни. Такъв е...

СЕДМИЧЕН ХОРОСКОП за 25 – 31 януари

СЕДМИЧЕН ХОРОСКОП: Интересни случки за едни, нова любов – за други   Овен През следващата седмица може да очаквате интересни случки, що се отнася до вашите работни...

От утре мерките в цялата страна се затягат – здравния министър с нова заповед

С нова заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов се затягат противоепидемичните мерки на национално ниво. От четвъртък, 29 октомври, до 12 ноември, гимназисти и...

Седмичен хороскоп за 15-21 февруари

СЕДМИЧЕН ХОРОСКОП: Промени ще завладеят едни, криви сметки ще забележат други   Овен През тази седмица едва ли ще се изправите пред някакви по-сериозни пречки или проблеми....

Дневен хороскоп за 1 март

ДНЕВЕН ХОРОСКОП: Бъдете ЗДРАВИ, РУМЕНИ и ЗАСМЕНИ! Честита Баба Марта!   Овен През този ден ще Ви се иска да се занимавате с нещо, което не е...

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

Станислав on ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ
Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!