събота, ноември 28, 2020
Начало Регионални новини Варна Какви опасности крие Аспаруховия мост във Варна и колко е сигурно преминаването...

Какви опасности крие Аспаруховия мост във Варна и колко е сигурно преминаването през него(снимки+видео)

След като преди седмица камион падна от 52 м. височина на варненския Аспарухов мост, а шофьорът му загина на място, извършеният ремонт на парапета, скъсан при тежкия инцидент, отново излага на риск сигурността на пешеходците и превозните средства, използващи съоръжението. Това показват детайлни снимки, публикувани във Фейсбук.

На тях ясно се вижда, че новите елементи, поставени при аварийния ремонт на парапета, не са свързани със старата му част. Освен това те са видимо некачествено закрепени с голям луфт към бетонната конструкция на моста. Това коментира в профила си в социалната мрежа Дойчин Ников. Той е председател на неправителствената организация “Клъстер Черноморска икономическа зона”, която от години следи състоянието на “Аспарухов мост”.

Старят парапет - в ляво на снимката и новата част, която е по-ниска и незакрепена

© Дойчин Ников

Старят парапет – в ляво на снимката и новата част, която е по-ниска и незакрепена

Според Ников още на 19 октомври т.г., или само три дни преди трагедията с падналия камион, сдружението, което представлява, е внесло в деловодството на Областното пътно управление във Варна писмо с искане за пълно обследване на състоянието на мантинелите, ограждащи платната на Аспарухов мост.

Пукнатини в бетонния ръб, на който е закрепен предпазния парапет, поставят под съмнение неговата устойчивост.

© Дойчин Ников

Пукнатини в бетонния ръб, на който е закрепен предпазния парапет, поставят под съмнение неговата устойчивост.

Искането е мотивирано с констатациите, направени след проверка на състоянието на мантинелите, извършена от експерти на “Клъстер Черноморска икономическа зона”. Направеният оглед е показал, че от общо 950 колчета на предпазното съоръжение край платното и то само в едната посока, едва 200 са напълно изправни и със стабилна болтова връзка към мантинелата(Видео в края на текста)

Скъсана връзка поради корозия на предпазното колче

© Дойчин Ников

Скъсана връзка поради корозия на предпазното колче

Освен това 368 колчета са с разхлабено скрепване, 382 са без каквото и да е свързване към мантинелата, а 9 колчета изобщо липсват. По тази причина огражденията са напълно компрометирани и не могат да гарантират задържането при удар дори на лек автомобил с тежест до 1500 кг., пише в коментара си към резултатите от огледа Дойчин Ников. Наличната в момента мантинела не съответства на изработените от Агенция “Пътна инфраструктура” технически правила за приложение на ограничителни системи по пътищата от републиканската пътна мрежа, които са в сила от 2010 г., пише още той.

 

Предпазно колче без закрепване към мантинелата

© Дойчин Ников

Предпазно колче без закрепване към мантинелата

Само минути, след трагичния инцидент от 22 октомври от Агенция “Пътна инфраструктура” разпространиха съобщение, в което се твърдеше, че “Аспаруховият мост във Варна е в добро общо състояние, а заключението е на независими пътни експерти от научноизследователската общност”. В края на 2019 г. експерти от Института по пътища и мостове към агенцията също извършиха обследване на съоръжението и направиха заключението е, че конструкцията му е здрава, а движението по него – безопасно.

Скрийншот от видео, което показва, че части от предпазната мантинела на високият 52 м. Аспарухов мост не са закрепени за конструкцията му.

© Дойчин Ников

Скрийншот от видео, което показва, че части от предпазната мантинела на високият 52 м. Аспарухов мост не са закрепени за конструкцията му.

В края на септември друго видео, публикувано пак във Фейсбук от общинският съветник във Варна Мартин Златев (БСП) показа, че цялата носеща конструкция на Аспарухов мост е опасно компрометирана, бетонът е напукан и изронен, а арматурата е оголена и силно корозирала. Мостът е вече е на 44 години, а цялостен ремонт на съоръжението така и не е правен до момента.

източник: Дневник

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!


Харесайте страницата ни във фейсбук и бъдете винаги информирани:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

От утре мерките в цялата страна се затягат – здравния министър с нова заповед

С нова заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов се затягат противоепидемичните мерки на национално ниво. От четвъртък, 29 октомври, до 12 ноември, гимназисти и...

Знаете ли кой е първият български (официален) милиардер и от къде е?

Влад Танев е първият официален милиардер от България и по- точно от Варна. Caмo пpeди 3 гoдини Rоbіnhооd e нaбиpaщo пoпyляpнocт пpилoжeниe зa тъpгoвия c...

ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ

Изплагиатстваха емблемата на бензиностанции VM В редакцията на topnewsbg.com бе получен сигнал от читател, че е бил подлъган да зареди колата си с гориво, заради...

В МОМЕНТА: Тежка катастрофа във Варна /ВИДЕО/

Преди малко на кръстовището на Бул."Вл. Варненчик" с ул."Отец Паисий" е станала тежка катастрофа. На видеото се вижда един от автомобилите в катастрофата да чака...

Честит рожден ден на Кубрат Пулев!

Днес шампионът става на 39 години. Kубрат Пулев е роден на 4 май 1981 г. в София и днес става на 39 години. Първите си...

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!