петък, януари 15, 2021
Начало Любопитно Позитивно Как се справят малките читалища по време на пандемия?

Как се справят малките читалища по време на пандемия?

Епидемията от COVID-19 представлява сериозен проблем за културните институции. Заради вируса затварят театри, кина, концертни зали… както и читалища. Ако живеете в по-голям град, вие едва ли често сте се възползвали от услугите на читалищата. Въпреки това, в някои по-малки населени места, те са едни от малкото (а понякога дори и единствените) културни институции и именно затова ролята им в развитието на културата е ключова. Нека ви разкажа историята на три читалища и как те се справят с предизвикателствата, поставени им от пандемията!

НЧ “Просвета 1925” с. Буковец

- Реклама -

Читалището в село Буковец стартира няколко чудесни инициативи, с които да намали поне малко скуката, предизвикана от дългото стоене вкъщи. На първо място, читалището стартира рубриката “Да опознаем България от вкъщи”. Идеята на инициативата е проста – във фейсбук страницата на читалището, желаещите получават видеа с изключително интересни кратки документални филмчета за различни красиви места от България. Рубриката е изключително интересна и мога да ви гарантирам, че дори ако сте посетили показаните места, вие все пак можете да научите нещо от нея!

Освен “Да опознаем България от вкъщи”, читалището също така стартира фотоконкурса “Моето красиво село Буковец”, в който участниците изпращат направени от тях фотографии на интересни места от селото.

За любителите на литературата пък, институцията обявява конкурс за есе “За или против дистанционната форма на обучение”. А за спортистите, момичетата от танцовия състав “Буковче” отправят предизвикателство – всяка от тях демонстрира хоро, което желаещите да участват трябва да разучат и да споделят видео как танцуват.

Запознайте се с дейностите на читалището тук.

НЧ “Зора – 1990 г.”, с. Победа

Социалната изолация представлява предизвикателство и за читалището в Плевенското село Победа. Както споделя самата Димитринка Гетова, секретарката на читалището:

“Социалното дистанциране и изолация ни отдалечи за кратко от нашите читатели, ползватели на услуги и потребители. Много хора през това време ни търсиха за съвет, помощ, услуга, за споделяне на опит и ресурси.”

Читалището обаче се справя и с това предизвикателство, като на 27 март се създава Фейсбук страницата „Виртуално читалище „Зора-1990 г.” село Победа“. Казано накратко, на нея са представени всичките дейности на читалището, само че във виртуален вариант. Могат да бъдат открити музикални изяви на фолклорната формация към читалището, интересни истории от миналото на селото, както и много други. А освен това, наскоро бе организиран и конкурсът “Моята красива лазарка”, за който Димитринка Гетова разказва:

“Конкурсът, в който се включиха 27 снимки на лазарки, предизвика огромен интерес и съумяхме да внесем празнично настроение макар и дистанционно, подобаващо отбелязахме хубавия пролетен празник Лазарица.”

Разбира се, дори по време на трудни времена, ние трябва да поддържаме любовта си към четенето жива. Именно по тази причина, по случай Световния ден на книгата – 23 април – читалището организира онлайн маратон по четене. Той стартира на 21 април с видео обръщение на библиотекарката, а в продължение на 3 дни биват публикувани 20 клипа на четящи участници.

НЧ “Съзнание 1927”, с. Долни Вадин

НЧ “Съзнание 1927” също е принудено да проведе своя Маратон на четенето във виртуалното пространство. Той е малко по-дълготраен от този на читалище “Зора 1990” – от 2 до 23 април, и получава цели 61 клипа на четящи доброволци, на всякакви възрасти.

В края на месец март, читалището в с.Долни Вадин получава дарение –  150 маски и ръкавици за служителите. Дарението е направено от индивидуален дарител, който желае тези консумативи да бъдат употребявани за помощ на възрастните хора в селото. Читалищните дейци правят точно това – разговарят с възрастните си потребители по телефона, носят им книги и лекарства. Читалищният деец Анелия Спасова казва:

”Сега най-остра нужда те изпитват от социални контакти и разговори. Най-вероятно, когато вече ще можем да се събираме на едно място, точно това ще правим – ще разговаряме.”

Както можете да видите, през тези трудни времена ние всички трябва да бъдем солидарни и да се възползваме от технологиите, точно както го правят тези институции, някои от които съществували почти два века!

                              (снимки и инфо uspelite.bg)

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

От утре мерките в цялата страна се затягат – здравния министър с нова заповед

С нова заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов се затягат противоепидемичните мерки на национално ниво. От четвъртък, 29 октомври, до 12 ноември, гимназисти и...

Седмичен хороскоп от 7 до 13 декември

СЕДМИЧЕН ХОРОСКОП: Периодът ще е подходящ за творчески прояви, очакват се и финансови постъпления, но някои ще се лутат и няма да намерят правилния...

Мъж е прострелян по време на лов

В районното управление на Средец е получено съобщение за инцидент по време на организиран ловен излет, провеждан в землището на с. Гранитец, общ. Средец,...

Знаете ли кой е първият български (официален) милиардер и от къде е?

Влад Танев е първият официален милиардер от България и по- точно от Варна. Caмo пpeди 3 гoдини Rоbіnhооd e нaбиpaщo пoпyляpнocт пpилoжeниe зa тъpгoвия c...

ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ

Изплагиатстваха емблемата на бензиностанции VM В редакцията на topnewsbg.com бе получен сигнал от читател, че е бил подлъган да зареди колата си с гориво, заради...

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

Станислав on ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ
Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!